Деян Неделчев пред Avtora.com: Оцелявам, благодарение на това, че съм луд!

Pinterest LinkedIn +

Изпълнителят на интернет феномените "От икебана дървесата ги боли", "В гората" и "Дъртакът" Деян Неделчев в интервю пред Avtora.com - за Слави Трифонов, българските и световни поп звезди, "Евровизия", природата и... всичко!

Avtora.com: Как се чувстваш?

Деян Неделчев: Чудесно, върнах се в България, за да запиша три нови песни. Едната, според мен, ще стане тотален хит - казва се "На полянката", арендби парчето "Ангел" по стихове на една моя фенка, която ми изпрати текста от Америка и третата песен, която е една възторжена балада, озаглавена "Господ е българин".

И трите песни са по моя музика, аранжиментите съм ги дал на различни хора. Ще снимам видеоклипове на "На полянката" и на "Ангел". Клипът на "На полянката" ще бъде много смешен, а видеото към "Ангел" ще бъде сексапилно и привлекателно. Снимките на клиповете ще направим в Плевен, аз винаги снимам там. Работя с един и същ режисьор винаги - казва се Валери Станев.

.: Откъде изобщо ти хрумват тези забавни текстове - "От икебана дървесата ги боли", "В гората" и "Дъртакът" нямат аналог?

Деян Неделчев: Аз поначало съм много жизнерадостен човек и текстовете на весела тематика ми идват отвътре. Всичко ме вдъхновява. Всичко, което се случва около мен. Даже, много често текстовете изплуват в съня ми. Или пък ако някой каже нещо, което ми хареса, си го записвам. Идеите сами си идват.

Живот и здраве, един ден смятам да напиша биографията си. Ще бъде много пикантна! Всичко ще опиша - като се започне от личния ми живот, до професионалния. Няма да крия нищо - цялата истина! Ще разкажа за сексуалния ми живот, за колегите си, за живота... Цялата истина, без да се крия. А не като някои мои колеги. Но има време де, аз съм още много млад. На 47 години съм, така че мисля да живея още.

.: Природата е тясно засегната в твоите песни. Толкова ли я обичаш, всъщност?

Деян Неделчев: Много обичам природата, да. Тя ме зарежда. Ние сме заобиколени от нея и ако я унищожим, всичко ще отиде по дяволите. Природата е всичко, но хората не мислят за нея и сега, виждате, тя си го връща.

.: Любим растителен вид?

Деян Неделчев: Много цветя обичам. На терасата си отглеждам куп зеленчуци - ягоди, пак-чой, за него пея в "Дъртака", зелен боб, копър, патладжан, домати, едно растение подобно на лапад. Имам и красиви храсти.

.: С какво се занимаваш в момента на Канарските острови?

Деян Неделчев: Аз винаги пея, но в момента съм на социални помощи. Понеже не работя, хората ми плащат. Това в България не може да стане никога. Няма работа на Канарските острови в момента, кризата е навсякъде.

Е, за някои има, за други - няма. За професионалисти като мен няма работа, защото искам да ми се заплаща добре. Сега си почивам и работя върху идеите си..: Каква музика слушаш?

Деян Неделчев: Всякаква - от класика, през арендби, поп, джаз, фънк, ейсид джаз... Някои от тях мога да ги пея много добре. Не случайно ми викат "българският Стиви Уондър". Техниката ми е много голяма. Мога да пея всякакви стилове - без хеви метъл, чалга, хип-хопове и такива работи. Но тази комерсиалната музика, която в момента върви, не ми харесва. Примерно, Риани, Шакири... това са комерсиални неща, които аз не понасям. Мадона - не. Като шоу - да, но като певица не ми харесва. Аз обичам друг тип музика.

Стиви Уондър за мен е номер едно. Най-великият. Другите ми любими са Уитни Хюстън, Марая Кери... макар че вече съм разочарован много от тях. Уитни Хюстън не може да пее вече заради наркотиците. Марая Кери пък пее глупости напоследък.

Но всичко се променя. И аз се променям и животът се променя. Музиката се променя. Не ми харесва като цяло световната музика. Голям комерсиализъм. Но така се правят парите, това е положението.

.: Какво е мнението ти за българската поп музика?

Деян Неделчев: Почти не я следя, но понякога все пак пускам, за да видя за какво става въпрос. Гледах "Евровизия" и бях направо ужасен. Некадърници! Некадърник след некадърник... Лошо пеене, фалшиво. Не мога да се движат, не могат да танцуват. Нямат визия.

Повечето са некадърници, за съжаление. Факт. Поли Генова не ми харесва, определено. Опасявам се, че няма да направи нищо. Ако я допуснат до финала, ще е добре.
 
Човек с опит, с глас и с хубава песен трябва да представя България на "Евровизия". На първо място трябва да бъде "шоу". И аз мога да представя България, защото мога да изпея хубава песен, но като цяло не съм привърженик на "Евровизия". Мисля, че това е политически конкурс и не съм убеден, че там ми е мястото.

.: Харесваш ли някой български изпълнител? Графа, например.

Деян Неделчев: Не, Графа в никакъв случай! Аз не знам на кой му е любим Графа изобщо. Той прави хубава музика, но няма никаква харизма този човек. Той не може и да пее, съжалявам много.

.: Харизма?! А Миро от Каризма?

Деян Неделчев: Не. Не ми харесва Миро. Определено - не. Не е мой тип. Орлин Павлов пее хубаво, но няма хубави песни. Той трябва да си подбира внимателно парчетата. Мария Илиева пее прекрасно, но и тя също не си подбира песните добре, а и пее на английски език. Еми като си в България, пей на български. Подбирай си песните! Хубаво момиче, с визия, а се прави на американка. Ходи си в Америка, като се правиш на американка. Този Любо... и той не е кой знае какво. И той обича много да се показва по медиите, но... Не плюя никого. Това е моето мнение. Казвам това, което мисля.

В България няма шоубизнес. Ние сме тук едно затворено пространство. Има талантливи хора, но на тях не им се дава възможност за изява. И те бягат. Аз защо не съм тука?! Няма кой да ми плати за това, което мога. Аз си знам цената, но няма кой да ми плати. Добре че го има интернета, YouTube. Всеки може сам да си избира какво да гледа.

.: Коя най-дразнещата личност в България, според теб?

Деян Неделчев: Слави Трифонов. Не мога да го понасям. Това е човек с такъв манталитет, такава простотия лъха от него. Но го налагат, защото българският народ е по-простичък...

Като цяло не гледам българска телевизия. Дразня се. Ние сме "най-така" и накрая какво?! Никой не ни знае. Ми дразня се. Някаква селска държавица сме тука, дето даже не я знаят на картата. Съжалявам много, но тези неща ме дразнят. Затова не гледам българска телевизия. Предпочитам да гледам испанците. И те си имат големи кусури, но... Този селски, просташки манталитет така ме дразни. Затова и избягах от тази държава.

.: А коя е най-сексапилната знаменитост в България?! Николета Лозанова?

Деян Неделчев: За пръв път я чувам. Коя е тя? Не я знам.

.: Какво мислиш за Бойко Борисов?

Деян Неделчев: Не ми харесва. Определено. Но мисля, че хората го харесват. Не се интересувам от политика. Всичко се случва с някакви костенурски крачки. За съжаление.

.: Би ли се снимал за еротично списание?

Деян Неделчев: Да, с удоволствие. Абсолютно. Никакви комплекси нямам. Защо да се срамувам от тялото си?!.: Как ще коментираш противоречивите коментари по свой адрес?

Деян Неделчев: Те не ме познават, за да коментират. Има хора, които ме обиждат, без да им казвам нищо. Веднага ги изтривам, но преди това им отговарям. И аз ги нападам. Най-добрата защита е атаката. Кои са те да ме съдят?! Да се погледнат те първо.

Аз не искам да бъда харесван от всички. Ако събера обаче, всички гледания на моите клипове, ще имат над 1 милион пъти и то само от последните ми три хита.

.: Каза, че не понасяш чалгата.

Деян Неделчев: Нищо не ми харесва в нея. Това не е никаква музика. По никакъв начин не може да ме докосне. Това е циганска музика за мен. Не може да гледаш една порнографска телевизия с едни и същи момичета, по еднакъв начин облечени и с едни и същи гърди. Те приличат на травестити, не на жени! Те са еднакви. И какво?! Пеят само за любов?! Хубаво, аз не съм против да се пее за любов. Аз самият съм влюбен.

Една прекрасна личност, с която сме заедно вече 4 години. И това ми дава голяма морална подкрепа. Когато човек има половинка, някак си по-лесно минават нещата. Дори да си отчаян и депресиран, по-друго си е, като се гушнеш до някого. Става ти по-леко. Не хубаво човек да е сам. Любовта си е любов.

Но много омраза има в тази държава. Всеки иска да се докаже, а и с този малък пазар... Хората са бедни. Всичко идва от бедността. Няма духовност. Това ме притеснява. Духовността е изчезнала. Всички гледат материалното.

Няма значение, че пея за съчки. Аз правя нещо духовно, защото хората се забавляват с моята музика. Аз съм шоумен. Аз правя шоу. А в България друг такъв човек няма. И никой още не го е оценил. Само "иха-аху", "ти си луд". Да, аз съм луд! Вие сега ли разбрахте, че съм луд?! Благодарение на това, че съм луд, аз съм оцелял. Но аз съм разумно луд.

.: Пожелай нещо на читателите на Avtora.com

Деян Неделчев: Да бъдат себе си. Да бъдат позитивни дори и в негативизма си. Да бъдат много духовни, защото духовността ще промени света. Да има любов във всякакъв аспект. Да вярват. Без вяра и без мечти нищо не става! Дори и в отчаянието си, когато човек е програмиран позитивно, нещата могат да се променят. Мисълта на човек може да променя, доказано е. С мисълта си можеш да предизвикаш това, което искаш, да дойде. Но много хора не го знаят това нещо, затова трябва да се чете литература.

Аз съм щастлив човек, защото правя това, което искам и съм себе си. Парите са нещо относително. Те ще дойдат в един момент, когато, обаче, правиш едно нещо с любов. Без търпение нищо не става. Всичко трябва да бъде умерено.


Сподели.