Dead Rising 2

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Third Person Action
Година: 2010
Произв/Изд: Blue Castle Games/Capcom
Платформа: PC | PS3 | X360

 За играта:

Продължението на сравнително успешния ексклузив за Xbox 360 отпреди четири години вече е мултиплатформено, така че PC и PS3 феновете също могат да се включат в клането. Историята в Dead Rising 2 няма особена връзка с първата част, като изключим факта, че човечеството видимо си има проблеми със зомбитата.

Новият главен герой е Чък Грийн - професионален мотоциклетист, който е принуден да участва в кърваво телевизионно шоу, за да печели парите, нужни за лечението на ухапаната му от немъртво изчадие дъщеря. По време на поредното такова шоу нещата се оплескват здраво и нашият герой, дъщеричката му и още шепа оцелели се оказват пленници в претъпкан със зомбита мол, където трябва да оцелеят в продължение на три дни, когато по план трябва да бъдат спасени.

Визия и звук:

Първият Dead Rising беше един от флагманите на некст-джена и изглеждаше страхотно за времето си. Уви, продължението не само не бележи прогрес във визуален аспект, но и предлага графика под нивото на тази от първата игра от 2006 година. Единственото нещо, с което Dead Rising 2 впечатлява, е възможността на енджина да изобрази наистина голямо количество зомбита едновременно на екран.

На ниво звук дразнещо впечатление прави сериозното количество неозвучени реплики. Да четеш изписан по екрана текст през 2010 години ми се струва направо като престъпление срещу добрия вкус. Иначе музиката съчетава тежки китари и веселяшки мелодии, озвучителите се справят криво-ляво, а звукът от удара на тежък, тъп предмет с главата на зомби звучи удовлетворително. 

Геймплей:

Геймплейните промени спрямо оригинала са минимални, което е леко разочароващо, защото първата част определено имаше трески за дялане и очаквахме поне някакъв прогрес в продължението. Отново си имаш времеви лимит, за да изпълниш отделните мисии и в зависимост от това какво направиш и какво не направиш за трите дни, в които се развива играта, ще получиш няколко различни финала.

Основните ти занимания пак са да избиваш безмозъчни зомбита и навъртащите се из мола психопати, изпълняващи ролята на мини-босове, както и да спасяваш оцелели хора и да ги екскортираш до скривалището. Всяка една от тези дейности ти дава точки опит, като при вдигане на ниво някоя от характеристиките на Чък се подобрява.

Новите неща, заслужаващи споменаване са доста малко. Изброявам в стегнат списък:

Мини-играта със снимането от първата част е премахната.

За компенсация, тук имаш възможността да комбинираш различни обекти от околната среда, за да създаваш по-мощни оръжия.

Дъщеричката на Чък трябва да си пие лекарството (с култовото име "Зомбрекс") на всеки 24 часа. Ако не успееш да й го набавиш... е, сам ще видиш какво ще стане.

Изкуственият интелект на хората, които екскортираш сред тълпите от зомбита, е подобрен и нещастниците вече имат по-добър шанс да оцелеят.

Наличен е кооперативен режим, какъвто очебийно липсваше в първия Dead Rising. Режимът е вкаран колкото да го има и на практика липсват някакви запомнящи се кооперативни моменти, които да променят геймплея, но пък избиването на зомбита в компания винаги е по-забавно.

Това е. Dead Rising 2 е зарибяваща по класическия цикльорски начин, при който изключваш мозъка си и трепеш монстъри, така че ако не се дразниш от факта, че ти искат пари за още от същото или изобщо не си играл оригинала - можеш да й дадеш шанс.

Плюсове:

- Креативни начини за умъртвяване на зомбита.
- Възможност да инвестираш в Dead Rising 2 наистина много часове игра, за да развиеш напълно героя си и да видиш всичките финали.
- Простичък и зарибяващ геймплей.

Минуси:

- Почти не е мръднала геймплейно спрямо първия Dead Rising 2.
- Морално остаряла визия.
- Дразнеща система за запазване на прогреса.
- Скучновата история със смехотворни претенции за драматизъм.

Сподели.