Dark Knight Rises с рекорден боксофис, въпреки трагедията от 20 юли

Pinterest LinkedIn +

Според предварителните неофициални данни през първите си три дни в кинотеатрите в САЩ и Канада последният филм от трилогията за Batman на Кристофър Нолан и Крисчън Бейл – The Dark Knight Rises, е инкасирал $162 млн. от продадени билети.

Ако тази цифра се потвърди, то прогнозата, че TDKR ще надмине успеха на своя предшественик – издадения през 2008 г. The Dark Knigt ($158 млн.), и регистрира най-печелившия дебютен боксофис за 2D лента в историята, ще се потвърди. В същото време сумата от $162 млн. е с над $10 млн. под тази, прогнозирана в събота (21 юли) на базата на петъчния боксофис на филма, и много под тази, сочена от анализаторите преди трагичните събития от 20 юли в Денвър.

След случилото се в кинокомплекса в градския търговски център на Аурора, по време на премиерната прожекция на TDKR, чиято равносметка е 12 убити и над 50 ранени, за всички стана ясно, че комерсиалният успех на продукцията няма да е в очакваните мащаби (между $170 млн. и $198 млн).

Още същия ден Warner Bros. обявиха, че на 22 юли няма да разкрият точния размер на приходите си от продадени билети за филма като израз на траур към починалите и техните близки. Пример, последван и от всички останали големи филмови студиа. По тази причина 23 юли ще остане в новата киноистория като първия понеделник без официална боксофис класация на Северна Америка. 

Нито Warner, нито Rentrak обявиха данните за представянето на Dark Knight Rises и в интернационалния боксофис, но според източници с достъп до съответната информация лентата е инкасирала най-малко $70 млн. от прожекции в 17-те държави извън Северна Америка, където бе издадена на 20 юли. Най-голям дял в тази сума има британският боксофис, изчисляван на мин. $16.1 млн.

Ако и тази цифра се потвърди, то TDKR ще регистрира премиерен глобален боксофис от порядъка на $230 млн., почти достатъчен за пълното възстановяване на инвестициите за реализацията му (извън тези $250 млн., са похарчени още десетки милиони долари за маркетинг).

Не само последният филм от трилогията за Черния рицар, но и повечето продукции, чиято целева група са семейните хора, търпят по-голям от обичайния спад в приходите си. Или поне така анализаторите обясняват спада от 51% в приходите от продадени билети за Ice Age: Continental Drift – лидера в американския боксофис от миналата седмица. Този уикенд анимацията е инкасирала около $20 млн. от прожекции в САЩ и Канада и още около $58 млн. – в останалите 67 държави, където може да бъде гледана.

По прогностични данни американският боксофис на The Amazing Spider-Man от изминалия уикенд възлиза на $10.5 млн., този на Ted (комедията с Марк Уолбърг и Мила Кунис, забранена за лица под 17 години) – на $10.1 млн., а приходите на Disney от най-новата продукция на Pixar, Brave, на $5.8 млн. Всеки от тези филми дебютира под No.1 в американския боксофис и има статут на блокбъстър.

Сподели.