Държавата да финансира само позитивни филми и сериали, предлага депутат

Pinterest LinkedIn +

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков смята, че държавата трябва добре да помисли дали има полза да финансира разнообразни филми и сериали, или нейният интерес е да дава пари само за положителни и имиджови продукции. Становището му е изразено пред комисията по култура и медии при гласуването на първо четене на промените в Закона за филмовата индустрия.

Според народния представител, ако дават пари за развитие на филмово изкуство, политиците имат право насреща да искат продукциите да представят България в позитивна светлина. Цитиран от в. "Сега", той дори даде за пример Турция, където правителството правело сериозна външна и вътрешна политика чрез снимането на турски сериали.

Биков осъди като пример в обратната посока поредицата "Под прикритие" на БНТ. Сериалът бил направен с обществени средства и бил продаден на няколко континента, но създавал лош имидж на страната.

Проектозаконът е приет с пълно единодушие от комисията с председател Вежди Рашидов. Ако той бъде окончателно утвърден от Народното събрание, България ще въведе схема за подпомагане на инвестициите в киното.
Сподели.