Даниел Радклиф, или как се става икона на цяло едно поколение

Pinterest LinkedIn +

"Ще се пишат книги за Хари Потър... всяко дете в света ще знае името му!"... Дали Джоан Роулинг, авторката на прочутата поредица, е знаела колко вярно ще е това, можем само да гадаем. Безспорен факт е, че малкият магьосник стана един от най-популярните и обичани герои на нашето време, а Даниел Радклиф, който се превъплъти в образа във филмовите адаптации по книгите, сподели успеха му през последните десет години.

Актьорът премина трансформацията от малко и непознато за никого момче до един от най-известните и богати мъже на планетата. Макар че няма да намери по-значима за кариерата си роля от тази на Хари Потър (а и по-доходоносна), Радклиф е устремен към бъдещето, като има свободата да подбира ролите си, възможност, която много актьори на неговата възраст нямат.

Началото

Даниел Радклиф започва кариерата си с ролята на Дейвид Копърфийлд през 1999. Продукцията е направена за телевизията, а още тогава Даниел си партнира със свои бъдещи колеги от Хари Потър, сред които е и Маги Смит. След Дейвид Копърфийлд,  участва и в трилърът с Пиърс Броснан – "Шивачът от Панама" (The Tailor of Panama).


Тези два филма са и една от причините младият актьор да бъде избран за ролята на момчето-магьосник. Решаващи за избирането му се оказват продуцентът на поредицата Дейвид Хейман и режисьорът на "Хари Потър и философския камък" – Крис Кълъмбъс. Години по-късно писателката Джоан Роулинг казва ''Не мисля, че Крис (Кълъмбъс) можеше да направи по-добър избор''.

Успехите

Премиерата на "Хари Потър и философският камък" (Harry Potter and the philosopher's stone) е през ноември 2001 г., когато започват и същинските успехи на Даниел. Младият актьор е приет топло от феновете на поредицата, а критиците се изказват предимно позитивно за играта му във всички филми, като с всеки следващ се забелязва израстване в тази насока.

Междувременно, през 2007 г. Радклиф участва в две ленти, далечни за магическия свят, в който се е установил трайно през последните години. Първият е "Моето момче Джак" (My Boy Jack), в който играе постъпилия в армията по време на Първата световна война син на Ръдиърд Киплинг, а вторият е December boys – драма за израстването на група младежи в Австралия.

Макар първата продукция да е приета ласкаво от критиката, а втората по-скоро противоречиво, и двете заглавия са една глътка свеж въздух за Даниел. Също през 2007 г., той участва и в пиесата Equus, за която получава множество признания от водещи критици, както и номинация за Drama Desk Award. Тези роли са ценен опит за актьора, което се отразява и в последващите филми в поредицата за Хари Потър. 

Връх в кариерата му до момента се оказват последните два филма от фентъзи сагата, адаптирани по последната седма книга – "Хари Потър и Даровете на смъртта" (Harry Potter and the Deathly Hallows). Изпълнението на Радклиф е оценено като фантастично и надминаващо всичките му досегашни превъплъщения като момчето-магьосник.  


Какво следва?

След епичния финал, който стана един от най-гледаните и обсъждани филми през 2011 година, Даниел е свободен да продължи кариерата си, а възможностите пред него не са никак малко. Първото голямо заглавие, в което можем да го видим, е "Жената в черно" (The Woman in Black). Лентата на Джеймс Уоткинс е призрачна история, която разказва за млад адвокат (Даниел Радклиф), който след преместването си в малко градче, среща духа на жена, тероризираща местните.

Филмът бе приет със смесени ревюта, но критиката даде на британския актьор предимно положителни оценки. Участвайки в почти всяка сцена, Даниел Радклиф изнася голяма част от продукцията на гърба си. Питър Травърс казва, че актьорът се е дистанцирал от донеслата му световна популярност роля, а изпълнението му е възхитително.

Освен "Жената в черно" (The Woman in Black), Радклиф снима и Kill Your Darlings, чиято премиера е през 2013 година. Там Даниел играе една от иконите на бийт поколението – поетът Алън Гинсбърг. Филмът се режисира от дебютанта Джон Крокидас, а партньори на Радклиф са Джак Хюстън и Дейн ДеХаан в ролите на Джак Керуак и Люсиен Кар. 

И докато много актьори са падали под тежестта на някой свой персонаж, то Даниел Радклиф не губи време и съдейки по надграждането в играта му, която отбелязваме с всеки следващ филм, можем да очакваме велики роли и в бъдеще.


Сподели.