Дама, поп, асо шпионин (Tinker Tailor Soldier Spy)

Pinterest LinkedIn +

Великобритания, Франция, Германия, 2011, 127 мин. Режисьор: Томас Алфредсон. Сценаристи: Бриджит О’ Конър, Питър Страуг. С участието на: Гари Олдман, Джон Хърт, Том Харди, Марк Стронг, Колин Фърт, Роджър Лойд-Пак, Стивън Греъм, Тоби Джоунс и др. Трилър.

За филма: 

"Дама, поп, асо, шпионин" е международен дебют на шведския режисьор Томас Алфредсон, който привлече вниманието на критиката и публиката с "Покани ме да вляза". Класически шпионски трилър, "Дама, поп, асо, шпионин" е екранизация по едноименния роман на Джон льо Каре от 1974 година.

Книгата е част от поредицата шпионски романи на льо Каре, чийто основен персонаж е разузнавачът Джордж Смайли. Сценарият по книгата е дело на Бриджит О’ Конър (Mrs. Ratcliffe's Revolution) и Питър Страуг (The Debt). 

В ролята на Смайли е британският актьор Гари Олдман ("Петият елемент", "Книгата на Илай"). За изпълнението си Олдман е номиниран за Оскар за Главна мъжка роля. Партнират му Колин Фърт, който грабна най-ценното отличие в киното през 2011 г. за играта си в "Речта на Краля" и младият Том Харди ("Рокендрола", "Генезис"). 

Историята:

В началото на седемдесетте години, по време на Студената война, Джордж Смайли (Гари Олдман)- бивш разузнавач е нает отново, за да разкрие къртица в британските тайни служби. Налага му се да разследва бившите си колеги, да се сблъска отново с призраците на миналото си и да не може да вярва на никого. 


Сподели.