Cyber-shot RX1 – Sony "натъпкаха" 24 MP пълноформатен сензор в компактно тяло

Pinterest LinkedIn +

Компактна камера с пълноформатен (full frame) сензор. За незапознатите с тънкостите на съвременната цифрова фотографска техника това сигурно не звучи особено впечатляващо. Всъщност реакцията им вероятно би била: "Е, какво толкова?"

Но за тези, които следят развитието на дигиталните фото технологии, постигнатото от Sony в новия Cyber-shot RX1 е истинска революция.

Това супер компактно тяло предлага същия 24МР Full Frame CMOS сензор, както и най-новия профи-DSLR на компанията от най-висок клас - SLT-A99. Само че за разлика от него, е около 1.5 пъти по-малко и приблизително два пъти по-леко.

Въпреки че е по-скоро ориентиран към професионалните фотографи, отколкото към масовия пазар, Cyber-shot RX1 без съмнение е важна стъпка напред.

С вграден 35 mm/F 2.0 обектив, стойности на ISO от 100 до 25 600, Full HD опции за видео заснемане и пълен набор опции за ръчна настройка на режимите за снимане, този апарат ясно показва, че в следващите няколко години границите между "професионалната" и "масовата" фотографска техника вероятно съвсем ще се стопят.

Камерата предлага още и огромен 3-инчов Xtra FineTFT LCD визьор, максимална скорост на затвора от 1/2000 от секундата и режим за серийни снимки със скорост от 5 кадъра в секунда.

Иначе казано – идеалната дублираща камера за всеки професионален фотограф, който търси нещо по-компактно (и дискретно) от все още доста обемистите DSLR-и, но без това да му струва компромис с качеството на снимките.

Съответно и цената на Cyber-shot RX1 е очаквано солена – около 2800 долара без аксесоари.


Сподели.