ЦРУ заклейми новата драма на Катрин Бигълоу - Zero Dark Thirty

Pinterest LinkedIn +

Настоящият директор на ЦРУ Майкъл Морел разкритикува предстоящия филм на Катрин Бигълоу (Kathryn Bigelow) Zero Dark Thirty и я обвини в изопачаване на истината.

Според официалната информация филмът разказва истинската история за преследването на Осама бин Ладен, започнало след атаките на 11 септември 2001 и продължило над 10 години.

В изявление на сайта на ЦРУ обаче Морел коментира, че във филма има голяма доза артистична измислица, особено за филм, който претендира, че е исторически точен.

"Zero Dark Thirty създава впечатление, че екстремните техники за разпит, използвани от старите ни програми, са били ключ към намирането на Бин Ладен. Това не е вярно!"

Морел добавя още, че създателите на филма прекалено фриволно представят участниците от страна на ЦРУ и техните действия, включително на хора, които са загубили живота си докато служат на САЩ.

Наследникът на The Hurt Locker (Войната е опиат) от 2009 г. вече започна похода си за филмови награди, като освен спечелените досега статуетки има в актива си няколко номинации за Златен глобус.

Сподели.