COSMOS - Стандарт за органична и натурална козметика

Pinterest LinkedIn +

Стандартът COSMOS е съвкупност от критерии, на които компаниите трябва да отговарят, за да гарантират на потребителите, че козметичните продукти, които предлагат са натурални или с доказано биологичен произход, както и че са произведени в съответствие със съвременните практики за устойчивост. COSMOS-Стандартът се прилага за козметични готови продукти и козметични съставки.

Логото COSMOS е знак за доверие, както и гаранция, че козметиката е натурална, или произведена с използването на органични съставки. Към днешна дата над 26 000 продукта в 70 страни носят логото COSMOS ORGANIC или COSMOS NATURAL. Над 10 000 съставки носят логото COSMOS CERTIFIED. Над 7000 суровини носят логото COSMOS APPROVED.

Стандартът COSMOS се управлява от базираната в Брюксел независима международна асоциация с нестопанска цел - COSMOS-AISBL.

Акредитацията на Control Union Korea получена от корейския орган за акредитация IOAS, дава възможност Control Union и неговите офиси по света включително в България да бъдат едно от единадесетте контролиращи лица, оторизирани да извършват верификация и сертификация по стандарта COSMOS.

Кой би могъл да се възползва от сертификациране по COSMOS стандарта? – Това са производители, преработватели, собственици на марки, на биологични или натурални козметични продукти и съставки. Дейностите които могат да бъдат сертифицирани са: обработка, търговия, етикетиране, (пре)опаковане, съхранение.

 

Кои са предимствата за компании сертифицирани по COSMOS стандарта:

- COSMOS е международно приет хармонизиран стандарт, добре познат в козметичната индустрия.

- Потребителите започнаха да обръщат все повече внимание на козметиката, все повече осъзнават възможните опасности от парабени, фталати и други синтетични съставки, използвани в козметиката и продуктите за лична хигиена. Критериите на COSMOS стандарта следват тези тенденции;

- Използване на логото COSMOS;

- Ясна информация на етикетите с прозрачна декларация за органични проценти и др.

     Желаещи да получат повече информация за процеса на сертификация могат да се свържат с Control Union Bulgaria или да я намерят на страницата на сертификата COSMOS. Ако желаете директно да кандидатствате можете да изпратите вашето запитване тук: Control Union Bulgaria.

Сподели.