Command & Conquer 4: Tiberian Twilight

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Real Time Strategy
Година: 2010
Произв./Изд: EA Games/Electronic Arts
Платформа: PC

За играта:

 

Command & Conquer серията е една от легендите на стратегическия жанр, игра с петнадесетгодишна история, която достига своя финал с четвъртата си част, озаглавена Tiberian Twilight. На пръв поглед всички налични съставки за едно класическо C&C заглавие са тук – двете страни в конфликта, Братството на Нод и GDI, борещи се за контрол над тайнствения минерал Тиберий, харизматичният лидер на лошите Кейн, характерните за серията заснети с реални актьори филмчета между мисиите, познатите бойни единици... На втори поглед обаче ще установиш, че това всъщност е една съвсем различна игра. Прозрение, което като нищо ще разочарова старите фенове на серията, въпреки че без съмнение ще спечели много нови за тибериумната кауза.

 

Дали генералните промени в концепцията са към по-добро ще те оставя да прецениш лично за себе си, когато стане дума за геймплея. Тук обаче съм длъжен да споделя нещо друго. Трябва да бъдеш подготвен за факта, че фокусът в Tiberian Twilight пада върху милтиплеъра с такава сила, че соловата кампания не просто остава на заден план, но и изглежда претупана и недовършена. Като за начало е прекалено кратка – седем мисии за Nod и още толкова за GDI. Липсва силният каст от познати актьори, който бе превърнал филмчетата от C&C 3 в нещо с холивудски пропорции. Няма я така очакваната епичност за финала на сага с петнадесетгодишна давност. Жалко.

 

 

Визия и звук:

 

Отличен шест и по двата параграфа. Авторите са се отказали от мултиплатформеността на последните игри от серията, които бяха налични и за конзоли и са се съсредоточили върху доброто старо PC. Резултатът е детайлна и ефектна визия, която представя по наистина чудесен начин хаоса на бойното поле. На ниво озвучаване и саундтрак C&C серията винаги е била еталон за качество и новата част не отстъпва по нищо на предшествениците си.

 

 

Геймплей:

 

Именно тук идват големите изненади. Tiberian Twilight определено е рисков проект, който няма да допадне на мнозина, защото всичко, с което са свикнали, е променено. Да, познатите единици и структури като Мамут танковете на GDI или обелиските на Nod отново са налични, но с това приликите с предишните части от серията приключват. Забрави за строенето на бази, събирането на ресурси, поддръжката на електрическата инсталация и прочее познати от миналото неща. Command & Conquer 4 е заложил на бързия и агресивен геймплей, напомнящ доста за Dawn of War серията и залагащ на завладяване на контролни точки, почти светкавично попълване на армията с нови единици и непрекъснато движение по картата.

 

Както казах и в началото тук фокусът е поставен върху онлайн схватките, като дори соловата кампания предлага опция за кооперативно изиграване. Второто, прочее, е единственият сравнително адекватен начин за преминаването й, защото тук играчите са ограничени в избора на един от три класа – Офанзивен, на който се пада производството на нападателни наземни единици, Дефанзивен, който може да строи защитни съоръжения от всякакъв тип и Поддържащ, отговарящ за въздушните бойни машини. Както и сам можеш да се досетиш липсата на адекватна поддръжка от друг човек може да прати всичките ти стратегически планове по дяволите.

 

В заключение Command & Conquer 4 е чудесна стратегическа игра – бърза, агресивна, красива и изключително зарибяваща, щом веднъж свикнеш с геймплейните механики. Разочарованието идва на ниво солова кампания и история, от която всички очаквахме много повече. Tiberian Twilight поема по доста смелия път на иновациите, които ще разочароват феновете, надявали се да получат още от същото. Но със сигурност ще спечели много нови почитатели за легендарната абревиатура C&C.

 

 

 

Плюсове:

- Коренна промяна в геймплейната концепция. Играта е станала по-динамична и агресивна;

- Страхотна аудио-визуална опаковка;

- Добър мултиплеър, подправен с възможността да изиграеш соловата кампания кооперативно.

 

Минуси:

- Коренна промяна в геймплейната концепция. Много стари фенове със сигурност ще останат разочаровани;

- Претупана солова кампания. Очакваният повече от декада финал на историята за Кейн и Тиберия разочарова.


Поръчай играта тук>>

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.