Command & Conquer 3: Tiberium Wars

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Стратегия
Издател: EA
Изисквания: P 2 GHz, 512 RAM, Win Xp/Vista
Брой DVD : 1
Платформа: PC
Мултиплейър: Да

Готов ли си за апокалипсис с лек привкус на извънземни?

Command and Conquer франчайзът е един от най-старите в полето на стратегиите в реално време. Продукт на една от най-добрите (и вече споминали се, за да възкръснат в екипа на EA) фирми - Westwood, той винаги е държал титлата за най-добра стратегия, избутван единствено от игрите на Blizzard. След сливането на Westwood и Electronic Arts се изговори много, но общият лайтмотив бе "Ще има ли други C&C игри?". Оказа се, че ще има и те вече са факт.

На прага на разрухата

Представете си Земята. Но не сега, а в не съвсем далечното бъдеще. Приятна планетка - с преобладаващо синьо и кристално зелено навсякъде. Преживяла един дребен инцидент в близкото минало, донесъл на населението й тиберия -извънземен минерал, имащ свойството да поглъща всичко, до което се докосне и да го превръща в още тиберий. Първоначално количеството му е малко, което води до война в двете сили на планетата - GDI и NOD.

Фактът, че тиберият може да се използва като енергиен източник и за направата на оръжия и малки порцеланови вазички, го прави още по-привлекателен. И докато двете страни са прекалено заети да карат другите да умират за каузата си, странният минерал
тихомълком покрива все повече и повече от планетата.

В продължение на три стратегии (с прилежащите им експанжъни) и един шутър се разказва цялата история - за тайните в NOD, за ефекта на тиберия върху хора и спекулации за извънземния му произход. Питате се защо обръщам толкова много внимание на сюжета - ами защото игрите от C&C поредицата освен с бруталната си графика и геймплей винаги са разполагали със скрито оръжие срещу конкуренцията. Между почти всяка мисия има страхотно режисирани филмчета с кастинг, обхващащ повече известни актьори отколкото в мащабна холивудска продукция.

Това е запазено и в третата част, в която, за да не се повтаря схемата "Минерал, който всички желаем и затова се избиваме", е добавено и "...преди да дойдат лошите сини (нямам идея защо се бяга от зеленото) човечета и да се включат във веселбата".

Нашествието

Всъщност наистина новият елемент в играта са извънземните Скрин. За разлика от тежките и скъпи, но за сметка на това стандартни военни единици на GDI и леките, евтини и най-често невидими машини на NOD, Скрин са тотално друга бира. Смесица от нанотехнологии и класически филми за извънземна инвазия, в техния арсенал влизат всякакви буболечкоподобни войници и танкове. Както и класическите Tripod роботи, изпепеляващи всичко по пътя си със смъртоносни лъчи.

Войната се води на две нива - земя и въздух -като всяка една единица има своите силни и слаби страни, което ви позволява да
нагласяте стратегията си така, както ви харесва и както ви е кеф да играете. Все още я има и добрата стара тактика "Направи най-много тежки танкове и юруш към базата на лошите", но това е част от чара на играта.

Не мога да не спомена и смазващата визия на заглавието. На базата на машината ви вкъщи ще можете да видите на живо еволюцията в графичните платформи през последните няколко години. А ефектът от пускането на атомна бомба изглежда съвсем реален, въпреки очевидните причини да не съм присъствал лично на подобно събитие.

Сайт: http://www.commandandconquer.com 

Сподели.