Cloudy with a Chance of Meatballs 2 - втора порция вкусни приключения

Pinterest LinkedIn +

Ако прогнозата за времето не ви харесва, Cloudy with a Chance of Meatballs 2 (Облачно с кюфтета 2: Отмъщението на огризките) е чудесен начин да се разведрите и да забравите поне за собствените си метеорологични несгоди.

За Флинт и приятелите му, които повечето от вас вероятно си спомнят от преваляванията на чийзбургери и спагетеното торнадо през 2009 г., прогнозата за времето си остава опасно вкусна.

Само че този път няма да вали храна, тя ще еволюира. Представете си един свят, изпълнен с ходещи, мислещи, хапещи и дори опитващите се да разговарят плодове, зеленчуци и други хранителни видове.

През последните няколко години всяка успешна анимация рано или късно се сдобива с поне едно продължение. При това продълженията в повечето случаи съвсем не отстъпват на оригинала.

В това отношение и Cloudy with a Chance of Meatballs 2 не прави изключение. Лентата буквално подхваща историята на ексцентричния изобретател Флинт от там, където е приключила в Cloudy with a Chance of Meatballs (Облачно с кюфтета).

Другата тенденция, с която сме свикнали, е анимацията да бъде насочена колкото към малките зрители, толкова и към техните родители, а понякога дори малко повече към родителите отколкото към децата.

Правило, от което Cloudy with a Chance of Meatballs 2 прави приятно изключение. Филмът със сигурност няма да отегчи и възрастните, но все пак и сюжетът, и хуморът, и посланията на лентата са насочени основно към малките зрители.

Въпреки че продължава историята от първия филм, за разлика от него Cloudy with a Chance of Meatballs 2 не е базиран на едноименната книга на Джуди и Рон Барет, която се превърна в основа за Cloudy with a Chance of Meatballs. В екипа, създал втората част на лентата, също има доста промени.

Режисьори на продължението са Коуди Камерън (Cody Cameron) и Крис Пърн (Kris Pearn), а сценарият е поверен на Джон Франсис Дейли (John Francis Daley) и Джонатан М. Голдстийн (Jonathan M. Goldstein).

Интересното в случая е, че Джон Франсис Дейли, макар да има вече няколко успешни сценария зад гърба си (повечето в съавторство с Голдстийн), е доста по-известен с актьорските си изпълнения и най-вече с ролята си на гениалния психоаналитик доктор Суитс от хитовия криминален сериал Bones.

Без значение дали го харесвате като актьор и дали ви е допаднал предходният му сценарен опит - комедията Horrible Bosses (Шефове гадняри), Cloudy with a Chance of Meatballs 2 е безспорно доказателство, че на Дейли не му липсва нито изобретателност, нито смелост да експериментира с жанровете.

Нека се върнем към историята. Симпатичният изобретател Флинт, чиято машина с невъзможно за запомняне или произнасяне име превръща водата в храна, трябваше да спаси света от собственото си изобретение, след като апетитният дъжд от чийзбургери се превърна в хранителна катастрофа. И си мислеше, че е успял.

Единственият проблем е, че островът, на който живеят той и приятелите му, е затрупан с храна и затова ще им се наложи да го напуснат.

Скоро обаче става ясно, че изобретението на Флинт е оцеляло и продължава да превръща водата в храна, само че жива. В резултат само за няколко месеца островът се превръща в джунгла, пълна с бананощрауси, паякобургери и лукозаври. Така че Флинт и приятелите му отново ще трябва да се впуснат в приключение.

Cloudy with a Chance of Meatballs 2 повтори успеха на първата част и по отношение на печалбите. Лентата дори успя да надмине първия филм по приходи, като донесе на създателите си 35 милиона долара само за един уикенд.

Успехът на най-апетитната анимация за годината обаче съвсем не е изненадващ, особено като се има предвид, че забавните персонажи отново са озвучени от страхотни актьори като Бил Хедър (Bill Hader), Ана Фарис (Anna Faris) и Нийл Патрик Харис (Neil Patrick Harris).

Дори да не сте привърженици на хрупането на пуканки в киното, определено е добра идеята да си вземете нещо за хапване преди да отидете на Cloudy with a Chance of Meatballs 2, защото със сигурност ще събуди апетита ви.

Сподели.