Clint Eastwood - върхови отличия за цялостен принос

Pinterest LinkedIn +

Актьорът кинематограф Клинт Истууд (Clint Eastwood) ще получи наградата за цялостен принос на Режисьорската гилдия в САЩ, както и отличието "Крайъгълен камък" за филмовата индустрия от американската Продуцентска гилдия. С престижните награди той ще бъде удостоен през януари 2006.

Досеха награда за цялостен принос е връчвана от гилдията на режисьорите на творци като Стивън Спилбърг (Steven Spielberg), Франсис Форд Копола (Francis Ford Coppola), Стенли Кубрик (Stanley Kubrick), Уди Алън (Woody Allen) и Алфред Хичкок (Alfred Hitchcock).

Президентът на Гилдия, Майкъл Аптед (Michael Apted) описва 75-годишния Истууд като "един от най-плодотворените и всеобхватни режисьори в историята".

"Няма жанр, в който Клинт Истууд да не е създал шедьовър за изминалите 35 години.", добавя Аптед.

Началото на филмовата кариера на Истууд се свързва с италианските "спагети" уестърни. През 70-те той става звезда благодарение ролята си на изобретателен и неуязвим детектив в култовата лента "Мръсния Хари".

В началото на тази година той за втори път получи наградата Oscar, за боксьорската драма с негово участие "Момиче за милион долара". Нея, както и екшъна от 1992 "Непростимо", за който е първия му Oscar за режисура, Академията определеи за Филм на годината (2005).


Eli Wallach и Clint Esatwood във "Buono, il brutto, il cattivo, Il" - филма вдъхновявал AC/DC по време на записите на албума "Back In Black" 

Сподели.