Clint Eastwood и "Момиче за милион долара" спечелиха топ Оскарите

Pinterest LinkedIn +

Актьорът и режисьор Клинт Истууд (Clint Eastwood) победи в най-престижните категории на раздадените късно тази нощ 77-ми по ред награди Оскар.

Драмата "Момиче за милион долара" (Million Dollar Baby), на която Истууд е режисьор, спечели наградата на Академията и за "Най-добър филм на годината", като по този начин категорично измести вниманието върху себе си, за сметка на другия основен фаворит за Оскари - "Авиаторът" (The Aviator).

Една от няколкото основни награди, които не получи филмът на Истууд беше тази за "най-добра мъжка роля". "Нека отдадем почит на Рей Чарлз и неговото прекрасно наследство! Благодаря ти, Рей Чарлз, за това че те имаше!", каза победителят в тази категория Джейми Фокс (Jammie Fox), след получаването на Оскар за работата си във филма "Рей"

Най-добра женска роля, обаче, получи Хилaри Суонк (Hilary Swank), за ролята на боксиращо се момиче във филма-лидер за най-тежките награди - "Момиче за милион долара". "Не знам какво точно направих за да заслужа всичко това! Аз съм само едно обикновено момиче, чийто сън се сбъдва. Никога не съм очаквала, че това ще се случи с мен! Благодаря на Академията, чувствам се признателна за оказаната ми чест!" - развълнувано каза Суонк. Когато нейните секунди за обръщение изтекоха и симфоничният оркестър започна да свири, актрисата се обърна с думите - "Не можете да направите това, още не съм благодарила на Клинт! Оставих го за накрая!"

"Искам да благодаря на всеки който има нещо общо с правенето на този филм. Най-много искам да благодаря на Клинт Истууд, който отново ми предостави възможността да работя с него! И да работя със Хилари Суонк също! Работата с тях беше изключително удоволствие!" - каза Морган Фрийман(Morgan Freeman), след като получи Оскар за "Най-добра мъжка поддържаща роля" за играта си във филма "Момиче за милион долара".

Лидерът в предварителните номинации "Авиаторът", спечели Оскар в общо пет категории, включително и за "Най-добра поддържаща женска роля" в лицето на Кейт Бланшет (Cate Blanchett), за ролята на младата Кетрин Хепбърн.

"От всички свързани с този филм, най-много искам да благодаря на Мартин Скорсезе. Надявам се, че моят син ще се ожени за твоята дъщеря Мартин" - каза от официалната трибуна Бланшет, след като получи Оскар-а си.

Запис от церемонията по награждаването ще бъде излъчен на 28.02.05 от 22:15 ч. по БНТ.

Награди във всички категории:

Най-добър филм на годината:
Milloon Dollar Baby

Най-добър режисьор:
Clint Eastwood, Million Dollar Baby

Най-добра мъжка роля:
Jamie Foxx, Ray

Най-добра женска роля:
Hilary Swank, Million Dollar Baby

Най-добра мъжка поддържаща роля:
Morgan Freeman, Million Dollar Baby

Най-добра женска поддържаща роля:
Cate Blanchett, The Aviator

Най-добър сценарий:
Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Oператорско майсторство:
The Aviator

Най-добра песен от филм: "Al Otro Lado Del Rio", The Motorcycle Diaries

Най-добър звукoв монтаж :
Ray

Най-добри костюми:
The Aviator

Най-добри специални ефекти:
Spider-Man 2

Най-добър документален филм:
Born into Brothels

Най-добър пълноиметражен анимационен филм:
The Incredibles

Най-добър дизайн:
The Aviator

Най-добър монтаж:
The Aviator

Почетна награда:
Roger Mayer

Почетна награда:
Sidney Lumet

Най-добър грим:
Lemony Snicket's A series Of Unfortunate Events

Най-добра филмова музика:
Finding Neverland

Най-добър адаптиран сценарий:
Sideways

Най-добра късометражна анимация:
Ryan

Най-добър късометражен филм:
WASP

Най-добър късометражен документален филм:
Mighty Times: The Children's March

Най-добър звук:
The Incredibles

Най-добър чуждестранен филм:
The Sea Inside
Сподели.