Чужденци избраха "мартеницата" и "мутрите" за символ на България

Pinterest LinkedIn +

Кампанията "Symbols of Bulgaria", инициирана от англоезичното месечно списание Vagabond, приключи. Според отчетените резултати, "мартеницата", "мъгливата родопска утрин" и "мутрите" оглавяват Топ 10 на символите на България, през погледа на чуждестранните граждани.

Кампанията "Symbols of Bulgaria" стартира на 21 юли 2008 г. В проучването се включиха близо 1300 души от България, Македония, Гърция, САЩ, Канада, Южна Африка, Китай, Япония и много други.

"Мартеницата" оглави класацията с 25,1% от гласовете на участниците, следвана от "мъгливата утрин в Родопите" с 24,8% и "мутрите" с 11,9%. На четвърта позиция в листа застанаха "секси момичетата", а петото място зае "ракията и цигареният дим".

Изразът "Ей сега" също се нареди в Топ 10 на символите на България, заставайки на шеста позиция. В дъното на класацията присъстват "свръхзастрояването по Черноморието", "съжителството на скъпи коли и магарешки каручки" и "уличните кучета".

Идеята за проучването "Symbols of Bulgaria" бе провокирана от изминалата кампания "Глобален символ на България", в която се включиха над 1 милион българи. В края на месец юни 2008 г. , с най-много гласове се отличиха символите: Мадарският конник, Кирилицата, историческият хълм Царевец, българската роза и Рилският манастир.
Сподели.