Чудовищен допинг скандал с Ланс Армстронг заплашва да пренапише историята на колоезденето

Pinterest LinkedIn +

Седемте титли на Ланс Армстронг от Тур дьо Франс могат да бъдат отнети, а едно от лицата на колоезденето в последните две десетилетия и един от най-популярните спортисти в света изобщо – тотално дискредитиран, в случай че Американската антидопинг агенция (USADA) намери за виновен 40-годишния състезател по повдигнатите срещу него обвинения за взимане и разпространяване на забранени в спорта вещества.

В доклада на (USADA) се посочва, че в периода 2009 - 2010 г. са събирани кръвни проби от спортиста, които "напълно отговарят на манипулиране и/или кръвопреливания" и са налице доказателства, че Армстронг и още петима негови съучастници в отбор по колоездене, в т. ч. лекари, треньор и мениджър, са участвали в голяма допинг конспирация между 1998 г. и 2011 г.

"Очевидците на техните действия описват случаи с повече от 10 колоездачи и ще свидетелстват, че Армстронг си е правел кръвопреливания, взимал е еритропоетин, тесторерон и вещества за прикриване на допинг, както и че между 1998 г. и 2005 г. е раздавал специални вещества на други колоездачи", се казва в текста.

Официално Армстронг никога не е имал положителна допинг проба, а през февруари завърши двугодишно федерално разследване срещу него без повдигане на обвинения. Бившите му съотборници Флойд Ландис и Тайлър Хамилтън сътрудничиха на разследването и публично обвиниха Армстронг във взимане на допинг.

"Минал съм през повече от 500 допинг теста и нито един от тях не е бил положителен", заяви Армстронг и обеща да се бори за изчистване на името си. Титлите на Армстронг, наричан с имена като The Boss и Big Tex (бидейки от Тексас) от Тур дьо Франс са от изданията от 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 и 2005 г.

Три години преди първата си титла той бе диагностициран с напреднал стадий на рак на тестисите с метастази в мозъка и белите дробове. В годината, в която мина за последен път като победител под Триумфалната арка в Париж, той се сгоди за американската поп звезда Шерил Кроу, но още на следващата година връзка им приключи.

През 2010 г. настоящата му приятелка Ана Хансън роди неговото пето дете.

Сподели.