Човешки череп с диаманти и разрязани животни?! Скандалният Деймиън Хърст с изложба за ценители в България (18+)

Pinterest LinkedIn +

Един от най-скандалните творци в историята на съвременното изкуство ще гостува у нас с изложба, която можем да видим от 1 до 30 октомври в столицата.

Експозицията на британския провокатор Деймиън Хърст (Damien Hirst) ще бъде изложена в Музейната галерия за модерно изкуство и горещо препоръчваме на всеки, който може да отдели от свободното си време, да се запознае с нея.

Ако обаче очаквате поредната доза класическо съвременно изкуство, то сте твърде далеч от истината. Сравняван с Анди Уорхол и Джеф Кунс, Деймиън Хърст е същият този творец, който шокира и скандализира цялата световна общественост още с появата на дебютната му серия - "Естествена история".

В нея са представени разрязани животни, потопени във формалдехид - от акулата през 1991 г. през крави, овце и най-различни домашни любимци.

Повлиян от комерсиализацията в изкуството обаче, той не спира дотук (творбите му достигат мултимилионни цени) и на бял свят се появява може би най-бруталното му творение - човешки череп, инкрустиран с 8 601 диаманта. Определяна от мнозина за шедьовър, творбата, озаглавена For The Love of God, е продадена през 2007 г. за сумата от 100 милиона долара.

"За мен няма граници. В човешкия живот и в света, в който живеем, е позволено абсолютно всичко", усмихва се 47-годишният Хърст. Днес той приема спокойно фактите - не само, че негови прочути картини, серии и инсталации са изложени в най-големите музеи и частни колекции в света, но и дори те го превърнаха в най-богатия творец в историята на изкуството.

Добрата новина е, че прочутият диамантен череп също е част от изложбата, която тръгва у нас, а още по-фрапантното е, че всички образци са предвидени и за продажба. Ще видим графични произведения от три различни серии, включително и най-новата неизлагана досега серия с точките (LSD).

В крайна сметка обаче, за да се оцени Деймиън Хърст думите не са достатъчни, той просто трябва да се види. А за тези, които могат да си го позволят, и да "го притежават"…

Сподели.