Чисто нов "Титаник" тръгва по същия маршрут през 2022 година

Pinterest LinkedIn +

Реплика на "Титаник" ще бъде пусната по вода през 2022 г. Чисто новият кораб ще измине същия маршрут като печално известния оригинал, а целта на пътуването е да предостави на пасажерите "автентично Титаник изживяване" съобщи сайтът globalnews.ca.

Корабната компания "Blue Star Line", оглавявана от австралийския минен магнат Клив Палмър (Clive Palmer), обяви плановете си да завърши "Титаник 2" и да го пусне в океана до четири години.

"Blue Star Line" ще създаде едно автентично "Титаник" преживяване, предоставяйки на пасажерите кораб, който има същия интериор и разположение на кабините като оригинала, съчетани с модерни методи за безопасност и навигация и с технологии от 21-ви век, които да осигурят луксозен комфорт от най-високо ниво. "Титаник 2" е уникален проект, който ще предизвика безпрецедентен международен отзвук и публичен интерес", е заявил Палмър в изявление по случая.

Той обяви идеята си да създаде реплика на потъналия кораб още през 2012 г. с намерение да осъществи пътуване с него през 2016 г., но финансови затруднения забавиха плановете му. Въпреки това бизнесменът няма намерение да се отказва от оригиналното си хрумване.

Новият кораб, чието изграждане ще струва 500 милиона щатски долара, ще бъде със същите размери като "Титаник" и ще може да качи над 2400 пътници на борда плюс около 500 души екипаж. За разлика от оригинала обаче, "Титаник 2" ще има достатъчно спасителни лодки, на които ще могат да се качат абсолютно всички хора от кораба, в случай че трагедията се повтори. По данни на "Blue Line" корабът ще бъде оборудван с 18 затворени моторни лодки, всяка с капацитет да побере до 250 души.

"Корабът ще измине оригиналния маршрут на "Титаник", като ще превози пътниците от Саутхямптън до Ню Йорк, но освен това ще обиколи и света, вдъхновявайки и очаровайки хората, ще привлича невиждано досега внимание и ще бъде интригуваща и мистериозна сензация във всяко пристанище, в което акостира", твърди Палмър.

"През 1912 г. "Титаник" е бил корабът на мечтите. Вече повече от век легендата за "Титаник" е обгърната от мистерия, любопитство и уважение към всичко, което той е бил", допълва бизнесменът.

"Титаник" потъва на 15 април 1912 г., само 4 дни след началото на първото си пътуване. Причината за трагедията е сблъсък с айсберг в близост до Нюфаундленд. Агонията на най-луксозния за своето време пътнически кораб, обявен предварително за "непотопяем", продължава два часа и четиридесет минути.  При потъването му загиват над 1500 души, главно поради липса на достатъчно спасителни лодки. По данни на компанията "Лойд" при катастрофата са загинали и 38 българи. Предполага се, че около 15 българи са оцелели, но повечето остават завинаги в Америка.
Сподели.