Четат мисли с компютърен алгоритъм

Pinterest LinkedIn +

Холандски и немски невролози разработиха специален компютърен алгоритъм, който да "чете" мислите при преглед на скенер, превръщайки ги в писмен език. Тази перспектива даде надежда на напълно парализираните хора, загубили речта си, да контактуват нормално с другите - гръмна специализираното списание Current Biology.

През последните години учените от Маастрихтския университет (Холандия) са разработвали няколко устройства, които да разкодират информацията, предадена от мозъка. 

Те трябва да реализират връзката между компютъра и човешкия ум, за да стане възможна комуникацията на пациента със заобикалящите го.

Според екипа на Бетина Сьоргер от Маастрихтския университет скенерът позволява да бъде фиксирано изменението в кръвопотока, което се получава при включване и изключване на отделните части на мозъка, отговарящи за различни поставени задачи.

Невролозите наели група от шестима здрави доброволци, помолили ги да си представят, че изпълняват три вида задачи: че се движат, че говорят за себе си, че решават пъзели.

След това включили скенера и показали на "подопечните" си азбуката на дисплея на компютъра. Помолили ги да посочат избраната буква и да изпълнят три произволни движения в продължение на 30 секунди.

Според експериментаторите доброволците и техническите уреди са се справили перфектно.

За разлика от много други подобни системи, тази на Сьоргер и нейните колеги помага в комуникацията и при теми, засягащи личния живот на парализирания.

Един от участниците попитал компютъра какво е хобито му и получил верен отговор - че обича да се занимава с фотография. Дори познал, че последната му работа е снимка на дома на тествания.

В посока да открие революционен метод за комуникация чрез компютъра работи и обездвиженият напълно заради парализа (от 30 години) и тотално ням професор Стивън Хокинг.

Той изпробва устройство, което ще му позволи да общува с мозъчните вълни в процес, сравнен от учените с хакерство.

Британското светило във физиката разработва заедно с колеги от Станфордския университет от САЩ устройството iBrain. То улавя мозъчните вълни и ги предава с компютър.

Сподели.