Чарли Шийн: Бъг в системата на Холивуд

Pinterest LinkedIn +

В началото беше киното. Немите истории, разказани пред очите на милиони удивени зрители в началото на 20 век, са само първата стъпка към създаването на филмовия конгломерат Холивуд, който повече от сто години е същинска манифактура за образи.

Чаровната сатира във филмите на Чарли Чаплин се оказа близка за много зрители, след това Стив Макуин беше "Булит", а по-късно Дарт Вейдър отряза ръката на сина си в семейната драма "Междузвездни Войни". 

Така кино манифактурата започна да произвежда образи. Зад образите стоят обикновени хора, които печелят милиони и се изживяват в амплоато на знаменитости, каквото и да значи това. Всички те са Брад Пит и Анджелина Джоли в различна степен на прилика с оригинала. Те са различни в своите кино превъплъщения, но в публичните си изяви са строени в редица. 

Дарт Вейдър в Star Wars

Съобразявайки се с договори, агенти, пиари, големите студия и т.н., образите на популярните актьори съвсем откровено са лицата на една (или повече) нация, затова в публичните си изяви те винаги призовават за мир пред обективите, тревожат се за Третия свят или затлъстяването при децата.

Те са добрите момчета и момичета, които пазят пороците си, скрити от обществото, защото за тях и екипите, които стоят зад тях, е непростимо да признаят, че зад модерните прически и скъпите слънчеви очила често се крият проблеми, дори по-тежки от тези на средностатистическия бачкатор.

Актьорите винаги са пример за останалите, защото са им дадени достатъчно много пари, защото се предполага, че могат да изиграят социалните си роли по някакъв сравнително адекватен начин. 

Кино индустрията стана толкова неприкосновена, че Джак Никълсън счупи за първи път рекорда и взе 60 милиона долара за късчето история, което написа с ролята на Жокера в "Батман". За гениалната си изява той всъщност взе бюджета на една изпаднала африканска държава.

И въпросът не е само до хонорара, а до машината от приходи, която се задвижва около холивудските знаменитости, защото за тях работят агенти, пиари, секретарки, асистент-секретарки, фризьори, готвачи, камериерки, детегледачки, лични дилъри, шофьори, любовници, журналисти, кетърниг и мърчъндайз и др., като всеки един от тях също иска да е холивудска знаменитост, но поради липса на възможности, средства или познанства, остава автор само на смели постове в интернет пространството. 

Холивуд

И както всичко в Холивуд е наредено, за хората по веригата има пари, хиляди искат да са на техните места и напират с всичка сила за това, големите актьори си взимат големите хонорари, но в един момент се появи бъг в системата. 

На вълните на скандала, от гнездото на ентъртейнмънт излита Карлос Ъруин Естевес, който поравно генерира творчески талант във филмите "Взвод" и "Смотаняци", както и в коктейлите с водка. 

Актьорът Чарли Шийн винаги се е веселил като за последно, неговите изцепки са истинска легенда и това не беше проблем за никого, докато той не се приюти в телевизионния сериал "Двама мъже и половина", където получи сериозна инжекция самочувствие с по 2 милиона долара на епизод. И защо не? 

Голямата машина за PR оформя образа му - по телевизията, по вестниците, той е велик. Съгласява се да играе играта: папараците са по петите му, препива и пребива манекенки, стреля с пистолет по гаджетата си, полицията нахлува в дома му посред нощ, влиза и излиза от болниците. Може да се каже, че Чарли Шийн играеше най-добрата си роля, без да се снима. 

Чарли Шийн и Чък Лори
През март 2009 г. Чарли бе на края на редицата, а Чък Лори в средата. Кой къде обаче е сега?!

В публичните си изяви Чарли е като кеч звездата от комедийните сериали - обича да троши, да псува, да се заканва на шефовете си пред камерите, драматично да изчезва от сцената с кислородна маска на лицето и после да се завръща с две красавици под мишница и иск за сто милиона в джоба. Хората харесват скандалите с негово участие, защото получават сапунена опера с шизофренични пристъпи и със специалното участие на една холивудска знаменитост. 

В ролята на Чарли Шийн има всичко, за да бъде продадена в праймтайма - грях, реалити, изкушения, лудост, пари, голи жени, ченгета и наркотици, оръжие, домашно насилие и съдебни битки за попечителство. И както стана дума, този сериал не се снима в студиото на някоя телевизия, а по страниците на жълтата преса.

Съзнателно или не, отношението към живота на Чарли Шийн го превърна в контракултурен герой за едни и палячо за други. Но той е добър продукт, комедията му си я бива, хората го харесват. Ролята на Чарли отива на Чарли, защото това всъщност е Чарли. 

А Чарли живее така, както всички биха искали да живеят. Рейтингът на актьора е висок като алкохолното съдържание в кръвта му. Машината зад него генерира много пари, но (свръх) алчността се превърна във възмездие, след като продуктът на системата - мистър Шийн се обърна срещу самата система по единствения начин, чрез който може да я заболи – да заплаши парите й.

Чарли напсува продуцентите, които са част от машината за образи, чието дело е и самият той, и заплаши, че ще осъди за 100 милиона бившите си работодатели, защото вече притежава достатъчно от мотивацията на своите екс-шефчета – милиони щатски долари. 

Плюс един бонус - той е любимата телевизионна звезда, който каза на шефовете си да вървят по дяволите, като преди това му дадат парите си, с което Чарли би се превърнал в герой на работническата класа, ако не ставаше дума за съдебни дела между милионери.

Така или иначе, Чарли Шийн отплава в морето от алкохол и вече няма кой да го върне, защото хората, които той иска да съди, са създали предпоставките, поради които в момента нищо не могат да му направят. И всичко това - между милионери за няколко милиона долара повече. Чарли Шийн е просто човек, който живее в мечтата на всички останали.

Сподели.