Целият свят в дланта ти: 10-те най-успешни мобилни телефона за 2007

Pinterest LinkedIn +

От непретенциозния 1112 на Nokia до лъскавия iPhone на Apple, събрахме десетте телефона, направили ни най-силно впечатление през изминалата 2007 година.

Изминалата година се оказа повече от добра за мобилните технологии в България. С масовото навлизане на 3G и EDGE телефоните скоростта за пренос на данни в мобилна среда се конкурира с тази на стандартния интернет. Това от своя страна води до повишаване на качеството на услугите и появата на нови. Неща немислими преди 2-3 години, като гледането на филми и телевизия, слушането на музика, визуалното радио и дори курс с уроци по танци днес са реалност.

Това е класация на мобилните устройства, заслужили славата си през 2007 г., а не на моделите излезли през миналата година. Родният пазар е уникален в това отношение. Също така няма да делим телефоните на Palm, смартфон или GSM устройства. Всичко, влизащо в концепцията "преносима слушалка с възможност за водене на разговор през мобилната мрежа", попада в полезрението ни.

Nokia 1112

Допотопен телефон с модерна техника. Като дизайн и функционалност 1112 изглежда като Трабант в сравнение с останалите модели, влезли в класацията ни. Той е просто преносима слушалка с будилник и калкулатор, с която може да се говори и нищо повече. Оказа се обаче, че доста хора търсят точно това. Рекордно ниската му цена и издръжливостта на батерията му, простираща се над седмица, могат да те впечатлят до толкова, че да забравиш монохромния дисплей и липсата на каквито и да е екстри.

Приблизителна цена: 40 лв.LG KG800

Трибандовият слайдър с кодово име "Chocolate" бе един от първите имиджови телефони на LG, предизвикали истинска истерия у нас – явление сравнително ново за географските ни ширини. Наистина, gsm-ът със стилните си форма, дизайн и сензорни бутони е повече от впечатляващ. Интересно е, че той набра популярност след като влезе в промоционалния каталог на една от големите вериги магазини. Сега всяка втора девойка чака удобен момент, за да извади с отрепетирано движение своето "Шоколадче", независимо дали се намира в дискотеката или в кварталното кафене.

Приблизителна цена: 300 лв.


Samsung D900

Появил се в самия край на 2006 г. този слайдър на Samsung е един от най-продаваните GSM апарати в родината ни. Той предлага всичко, от което имате нужда в ежедневието си (видео плейър, добър дисплей, 70 MB памет, опция за Micro SD карта и 2MP карта). Недостатъкът му е само един - няма операционна система. Но пък меню-системата на Samsung е една от най-интуитивните в бранша.

Приблизителна цена: 350 лв.Sony Ericsson W580


Почти изцяло копиращ дизайна на имиджовия S500i, Sony Ericsson W580 се оказа една голяма изненада и доста бързо набра популярност. Трудно е да не заобичаш този телефон - тънък и лек, с атрактивен дизайн, голям арсенал от функции и с възможността да превърне всяка стая в дискотека той бързо бе заклеймен като тийнейджърски. След това обаче се оказа, че с малко модификации на него могат не само да се пускат радио и MP3-ки, но и да се четат и редактират документи и електронни писма. 

Приблизителна цена: 450 лв.Nokia N70/72


Ако желаете да си закупите смартфон, най-"малкият" модел от мултимедийната N серия на Nokia - 70, заедно с ъпгрейдната версия 72 се оказаха най-доброто спрямо съотношението цена/качество. Този факт е подпомогнат и от изненадата, че 2 мегапикселовата му камера прави изумяващо добри снимки. Този модел, макар и с доста големи размери, е значително по-изящен от останалите N-ки, което го прави да изглежда добре и в ръцете на жена.

Приблизителна цена: 450 лв.

Sony Ericsson k790a

k790a имаше шанса да се превърне в това, за което всички телефони си мечтаят, докато са малки – да участва във филм с James Bond. След прожекциите на Casino Royale можеше да се види ясно как една трета от тълпата, напускаща киносалона, се влива право в първия магазин за мобилни технологии. Прекрасната камера с една от най-добрите оптики на пазара, комбинирана с много добра функционалност превърнаха k790a в един от най-търсените телефони на 2007 година.

Приблизителна цена:
500 лв.
Motorola RAZR2


Едва ли има човек в родината, който да не е гледал стилната реклама на Motorola RAZR2 в стил "матрицата". Телефонът е точно толкова тънък и функционален, колкото се опитват да ни убедят. Удобството за управление на функциите му от втория дисплей, както и усещането за хладен метал в джоба са нещо, което привлича и двата пола прекалено силно. RAZR2 има много мощна конкуренция в лицето на Nokia N76, но, поради солената цена на втория, ще задържи позициите си поне до края на 2008 г.

Приблизителна цена: 600 лв.Nokia 7900 Prism

Призмата на Nokia успя да грабне вниманието на всички с нетипичния си дизайн. Има нещо омагьосващо в триъгълниците (справка - пирамидите в Гиза), а телефонът разполага с изобилие от тях. Всъщност 7900 е типичен и дори малко скъп за класа си телефон, но така или иначе оставаш толкова очарован от лакираната му повърхност и сменящи се цветове, че не обръщаш внимание на технологичните подробности. 

Приблизителна цена: 650 лв


Apple iPhone

Има ли нужда да се обяснява какво е iPhone? Макар и телефонът да не се предлага легално в България и трябва да се разкодира, за да работи с местните мобилни оператори, той набира все по-голяма скорост. След снимката на Парис Хилтън с него всеки, независимо от пол или възраст, иска да притежава лъскавата джаджа на Apple, да гледа филмчета от YouTube на нея и да пипа Multi Touch дисплея му. 

Приблизителна цена: 900 лв.


Nokia N95 8GB

Ревизираната версия на лидера сред смартфоните на финландската фирма дойде с 8 GB памет, подобрени хардуер, дисплей, плейър, GPS и Wi-Fi функции, както и с още по-силна ксеонова светкавица в помощ на 5 мегапикселовата му камера. Издържан в стилно черно, той се превърна в любимец на всеки себеуважаващ се бизнесмен. Дори появата на технически по-съвършения (но с отсъстващ GPS) N82 не разклати позицията му.

Приблизителна цена: 1300 лв.


Сподели.