Църквата цензурира изложба на Калоян Илиев-Кокимото във Варна

Pinterest LinkedIn +

Фондация "Стоян Камбарев" разпространи отворено писмо по повод безпрецедентния акт на забрана на изложбата на младия художник Калоян Илиев-Кокимото, озаглавена "Еротична нотка в колелата на християнската машина". Тя трябваше да бъде открита на 5 април 2014 г. в Градската художествена галерия във Варна.


Калоян Илиев-Кокимото

На 1 април обаче Варненският и Старопреславски митрополит Йоан подаде оплакване до кмета на морския град Иван Портних, в резултат на което експозицията на Калоян Илиев-Кокимото е "забранена".

"Решихме да напишем отворено писмо от името на Фондацията, за да защитим Кокимото в този безпрецедентен случай на цензура и дискриминация в иначе "свободна" България...", се казва в писмото на Фондация "Стоян Камбарев".


"Подобни срамни актове на цензура спрямо изкуството са присъщи на средновековната "света инквизиция". Смятаме, че всеки гражданин има право на мнение и позиция, включително и уважаемият Варненски и Старопреславски митрополит Йоан. 

Но в демократично общество като българското би трябвало, ако обект на изкуството предизвика обществен дебат, то именно в него да се разрешават несъгласията с позицията на автора. Цензурата на властта срещу един артист е в практиките на диктаторските режими.

С решението си Община Варна е пренебрегнала член 10, 11 и 13 от Европейската харта за правата на човека, под която България е сложила подписа си.


Фондация "Стоян Камбарев" има мисия да открива и подкрепя млади български таланти в областта на всички изкуства. През 2011 година Калоян Илиев- Кокимото беше номиниран за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" като "едно от най-забележителните млади имена в съвременното ни изобразително изкуство. Творец с неподражаем личен почерк, който докосва така трудно достижимите европейски стандарти в изкуството", се казва още в отвореното писмо на Фондация "Стоян Камбарев" до Иван Портних, Иван Луков - председател на Общинския съвет на Варна, както и до всички български културни институции и медии.

Варна кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 година.


Сподели.