Canon PowerShot G16 – най-добрата компактна камера с несменяем обектив стана още по-добра

Pinterest LinkedIn +

Един от най-популярните и елитни компактни фотоапарати от висок клас – Canon PowerShot G15 – току-що се сдоби с наследник. На пръв поглед G16 много малко се различава от именития си предшественик, но това е само привидно. Докато от чисто дизайнерска гледна точка Canon са подходили в стил "Ако не е счупено, не го поправяй", то откъм характеристики и функционалност промените са доста и съществени.

На първо място новият G16 е екипиран с изцяло нов дигитален сензор. Макар да предлага същата резолюция и размери като матрицата на G15, той е с подобрени параметри и задна подсветка.

Друга съществена новост е вграденият в апарата Wi-Fi безжичен модул - екстра, която определено липсваше на G15.

Не по-малко важен е и фактът, че G16 вече ще разчита на процесор от последно поколение Digic 6, което означава подобрена производителност по отношение на автофокус (до 41% по-бърз и прецизен по данни на Canon) и в условия с ниска осветеност, както и повишена скорост на серийно заснемане – до 9,3 кадъра в секунда, при това без буфериране.

Иначе казано, това означава (поне на теория), че G16 може да снима серия от снимки без прекъсване до запълване на наличната карта памет.

Добавени са и два нови креативни режима. Единият емулира типичния за цифрово-огледалните камери дефокус ефект. За целта G16 заснема два кадъра едновременно при натискане на затвора – един рязко на фокус и един напълно дефокусиран, а след това ги наслагва.

Вторият режим е специално предназначен за любителите на нощната фотография. Canon са толкова сигурни в отличното представяне на камерата в условия на пълна и почти пълна липса на светлина, че всъщност имат желание да насърчат потребителите да използват активно G16 в пълен мрак.

Успоредно с всички изброени иновации G16 наследява и всички великолепни плюсове на предшественика си – в това число и страхотния несменяем обектив, покриващ фокусно разстояние от 28 до 140 мм с бленди от f/1.8-2.8 и петкратно оптично увеличение.

Разбира се, на фона на възможностите, които предлага, цената на PowerShot G16 ще е очаквано доста висока като за компактна камера с несменяем обектив – апаратът ще се предлага за около 620 евро, т. е. малко по-скъпо от G15.

Сподели.