Call of Duty: Modern Warfare 2

Pinterest LinkedIn +

Жанр: First Person Action
Година: 2009
Произв./Изд: Infinity Ward/Activision
Платформа: PS3 | X360 | PC

За играта:

 

След като четвъртата поредна Call of Duty игра напусна втръсналите ни територии на Втората световна война и Modern Warfare се превърна не просто в най-доброто заглавие от серията, но и в една от най-добрите екшън игри изобщо, продължението беше просто въпрос на време. По-малко от седмица след премиерата си Modern Warfare 2 буквално се изкърти от продажби, превръщайки се в нещото, на което най-вероятно болшинството от геймърите играят, докато ти си губиш времето с този текст.

 

Заслужена ли е славата на двойката или тя просто лежи на лаврите от оригинала? Труден въпрос, защото ако първият Modern Warfare 2 предлагаше нещо ново и невиждано, двойката не изненадва с нищо.

 

Няма геймплеен шок, съпоставим с ядрената експлозия от единицата, примерно. Авторите от Infinity Ward са действали на принципа, че ако едно нещо не е развалено – пардон, ако е почти съвършено като концепция и реализация, то не би трябвало да бъде поправяно. И всъщност са прави.

 

Ако се отърсиш от натрапчивото усещане, че всичко това вече си го виждал – дори на ниво геймплейни и сюжетни изненади, които трудно могат да минат за такива, защото ги очакваш – няма как да не признаеш, че Modern Warfare 2 е чудовищно добра игра и е едно от абсолютно задължителните заглавия на 2009 година.

 

 

Визия и звук:

 

Modern Warfare притежаваше един от най-добрите графични енджини от това поколение и играта изглежда впечатляващо дори и днес, две години по-късно. Modern Warfare 2 от своя страна надцаква предшественика си в почти всеки един визуален аспект, предлагайки ти по-добри ефекти, по-реалистични движения, повече мащаб и грандиозни сцени, които буквално отвяват многомилионни филмови недоносчета от рода на 2012. Казано с по-прости думи, Modern Warfare 2 е една от най-красивите и най-вече – въздействащи – игри, които си виждал.

 

Звукът не отсъпва по нищо на зверската визия, но това надали ще изненада някого, защото Call of Duty серията още от създаването си е еталон за това как трябва да звучи една война, пренесена на домашната ти аудиосистема. Жална им майка на съседите. Струва си да се спомене още, че саундтракът на Modern Warfare 2 е писан от големия филмов композитор Ханс Зимър ("Черният рицар", "Гладиатор").

 

 

Геймплей:

 

Както вече споменах, в този аспект получаваме още от същото, но кой би отказал още от онова толкова прекрасно също”, познато ни от първия Modern Warfare. Тук са всички онези елементи, които превърнаха оригиналната игра в смазващ хит. Разбира се, говоря само за базовите концепции, свързани със структурирането на мисиите в соловите мисии и мултиплеъра.

 

На практика във всичките си геймплейни елементи новата игра е получила очаквания ъпгрейд”. Екшънът е по-бърз и динамичен, местата, из които се развива, са по-разнообразни, свободата на действие се е увеличила значително, както и изкуственият интелект на противниците, които вече не разчитат на потискаща многобройност, а на адекватни и добре координирани действия.

 

Мултиплеърът е все така добър. Имаш на разположение петнадесет карти, както и някои чисто нови режими, липсващи в оригинала, като класическия Capture the Flag (който би трябвало да ти е болезнено познат) или Demolition (в който трябва да активираш бомби и да ги опазиш докато избухнат).

 

Отново печелиш точки опит при добра игра, с чиято помощ да развиваш персонажа си, като тази ролева” система също е подобрена значително и ти дава определени предимства дори ако си некадърен и ядеш много бой. Черешката на тортата пък е земетръсният кооперативен режим, предлагащ на теб и другаря ти по оръжие 23 уникални сценария, които не следват познатите от соловата игра мисии и – позна – са адски добри.

 

Обобщено – ако екшъните от първо лице са твоят жанр, купувай без никакво колебание. Този тук е сред най-добрите, създавани някога.

 

 

Плюсове:

- Страхотния оригинал е надграден във всички свои аспекти – визия, мащаб, изкуствени интелект, солова кампания и мултиплеър;

- Modern Warfare 2 е една от най-добре продаваните видеоигри на всички времена. И, да, наистина си струва парите;

- Новите режими ще те държат залепен за телевизора/монитора дълго време;

- Най-качествената екшън игра на 2009 година към днешна дата. Точка.

 

Минуси:

- Говорим си по-скоро за еволюция, отколкото за революция. В първия Modern Warfare не знаеше какво да очакваш, докато тук си пределно наясно.

Сподели.