Call of Duty: Advanced Warfare – войната на бъдещето стигна до България

Pinterest LinkedIn +

Платформи: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Жанр: шутър Производител: Sledgehammer Games Издател: Activision

Някъде по средата на кампанията в Call of Duty: Advanced Warfare един от главните герои небрежно съобщава как следващата цел на екипа в опита му да предотврати глобален конфликт е биолаборатория в Странджа планина. И така, някак на шега, действието ни отвежда в нашата мила родина, където една частна военна корпорация си е направила лаборатория за производство на биологични оръжия. След задължителните престрелки по коридорите на лабораторията нивото завършва с адски ефектна екшън сцена, при която вие управлявате ходещ танк и сипете огън и жупел по опитващите се да ви спрат врагове.

И всичко това в България!Въпреки че на средностатистическия американски геймър тази сцена няма да му направи никакво впечатление, за нас тя е доста показателна по отношение на това какво представлява новият шутър на Sledgehammer Games.

Call of Duty: Advanced Warfare ни пренася няколко десетилетия напред в бъдещето, когато въпросната частна военна корпорация Atlas, ръководена от носителя на "Оскар" Кевин Спейси (е, технически той дава лицето и гласа си на главния злодей в играта, но някак си е трудно да не мислим за него като за познатото ни от големия екран лице), е на път да осъществи своя пъклен план за световна доминация, узурпирайки сектора за сигурност и превръщайки националните държави в свои безволеви клиенти. Разбира се, представителите на свободните нации няма да допуснат това и веднага се оформя един изключително политически коректен екип, който да го спре.В групата на супервойниците има чернокож арогантен британец с галещ ухото акцент, доблестен младок (това е вашият герой Мичел) и корава като сърпа и чука от съветското знаме рускиня. Интересното обаче идва не от тези клиширани персонажи, а от новия ЕХО костюм, с който героят ви е екипиран през по-голямата част от играта. Той позволява да скачате по няколко метра нагоре, да забавяте времето, за да обсипете враговете си с прецизен огън или пък да активирате ЕМР заряд, който изважда от строя дроновете, надвиснали опасно близо до главата ви. За съжаление, в кампанията само се загатва за възможностите на ЕХО костюма и когато ви е позволено да го ползвате на свобода, резултатът е наистина забавен.

В повечето случаи обаче ще ви се налага да гледате отблизо събитията, които се развиват по строг сценарий, който не ви дава възможност да се отклоните и за миг от отъпканата пътека. Все пак това е Call of Duty игра и тук ще намерите всички елементи, които, за добро или лошо, сме свикнали да свързваме с поредицата – гръмки експлозии, високопарни речи за спасението на света, чекпойнове през 20 секунди, които ви гарантират, че, въпреки че светът е на прага на апокалипсис, няма нужда да се притеснявате, тъй като в най-лошия случай играта ще ви върне буквално на ъгъла, за да поправите грешката си.


Всичко това обаче не спира милиони геймъри всяка година да посегнат към портфейлите си, за да се сдобият с новата част от поредицата и причината за това се крие най-вече в адски зарибяващия мултиплейър, който Call of Duty по традиция предполага.

Във времена на онлайн несигурност, когато дори и най-добре замисленият мултиплейър режим може да се провали, просто защото след месец вече никой няма да го играе, Call of Duty: Advanced Warfare е възможно най-сигурната инвестиция, която може да направите. Мултиплейърът в играта е изпипан внимателно, като ви се дава една добре позната и сигурна основа, над която виждаме относително малки, но очевидно достатъчни нововъведения. Да, новите режими реално са прекалено малко, но пък има достатъчно от старите. Картите са безлични като визия, но много добри като дизайн. А когато влезете в играта, това е единственото, което има значение.Освен сингъл кампания, която ще ви отнеме около 6-7 часа, за да я завършите, и мултиплейър, който може да ви задържи пред компютъра или телевизора с месеци, Call of Duty: Advanced Warfare предлага и кооперативен режим, в който могат да участват до 4 души. Той обаче е прекалено елементарен и не повтаря силните ко-оп режими от предните игри. Затова пък Sledgehammer вече обеща, че скоро ще добави любимите на геймърите зомбита, така че наред със задължителните DLC-та с нови карти за мултиплейъра ще може да се порадваме и на тази готина алтернатива, която бе въведена още в Call of Duty: World at War.

Гледайки ревютата на играта в западните сайтове, човек може лесно да се заблуди, че става въпрос за някакъв невероятен пробив, който ни носи непознати досега виртуални забавления. Истината е, че това изобщо не е така. Call of Duty: Advanced Warfare си е все същата, каквато помним от години, и очевидно няма намерение да се промени качествено. Затова в известен смисъл заключението тук е много просто – ако обичате онлайн шутъри и нямате нищо против една гръмка, но посредствена кампания, значи ще харесате и Call of Duty: Advanced Warfare. Ако някъде между Modern Warfare 3 и Black Ops 2 вече ви е писнало от формулата "още от същото", то и тази част не е заглавието, което ще върне вярата ви в поредицата.


Сподели.