Цахес

Pinterest LinkedIn +

България, 2012, 128 мин. Режисьор: Анри Кулев. Сценарист: Христо Ганев. С участието на: Стоян Алексиев, Мая Новоселска, Касиел Ноа Ашер, Захари Бахаров, Виолета Марковска, Ивайло Христов, Явор Бахаров, Христо Мутафчиев, Малин Кръстев, Петър Попйорданов и др. Комедия, романтичен, фентъзи.

За филма: 

"Цахес" е създаден по мотиви от приказките на немския писател Е.Т.А Хофман. Характерната за Хофман социална критичност е заложена и в произведението вдъхновило лентата - "Малкият Цахес, наречен Цинобър". Сценарият, чийто автор е Христо Ганев ("Басейнът", "Голямото нощно къпане"), не е буквална интерпретация на разказа на Хофман.

В действието се преплитат различни сюжети, минало и настояще, реалност и фантазия. Режисьор на лентата е аниматорът Анри Кулев ("Бащата на яйцето"), а зад камерата застава Светла Ганева ("Малки разговори"). Ефектната визия на филма е комбинация от приказната атмосфера и пищните, старинни костюми. Автор на музиката към филма е Стефан Димитров. 

Не по-малко впечатляващ е и актьорският състав на филма, който събира на едно място звездите на българското кино. Стоян Алексиев ("Военен корепосдент") се превъплъщава в магьосника Алпанус, Захари Бахаров ("Дзифт") е влюбеният Балтазар, а Касиел Ноа Ашер е феята, която обърква всичко. Към тях се присъединяват очарователната Виолета Марковска, Явор Бахаров и Христо Мутафчиев.

Историята: 

Една малка антикварна книжарница, чийто собственик и посетители напомнят за героите в приказките на Хофман, в голям съвременен град... И едно фантастично минало, в което феята Розабел (Касиел Ноа Ашер), състрадателно подарява на малкия, грозен Цахес, три вълшебни косъма. В очите на всички Цахес се превръща в красив и добродетелен гений, на когото се приписват всички добри дела. Това застрашава любовта между Балтазар и красивата Кандида и създава още куп неприятности във вълшебното княжество. 


Сподели.