Бурен скандал заплашва Оскарите за The Hurt Locker?

Pinterest LinkedIn +

Дни преди връчването на Оскарите, се разгоря бурен скандал с един от фаворитите за най-добър филм - The Hurt Locker.

Сержант от американската армия, служил в Ирак, подаде съдебен иск срещу създателите на военната драма, заявявайки, че авторите й са "откраднали" собствената му история.

38-годишният Джефри Сайвър (Jeffrey Sarver) се мотивира, че е разказал подробности от нея за статия на сценариста на филма Марк Бойл, oзаглавена The Man in the Bomb Suit, публикувана в списание Playboy през 2005 година.

Според Сайвър, Бойл я е доразвил без негово съгласие и по-късно именно тя е залегнала в сюжета на The Hurt Locker.  Ищецът е категоричен, че персонажът на актьора Джереми Рене - Уил Джеймс е идентично копие на него самия. "С удоволствие бих бил консултант на филма, но никой не се е обърнал към мен с подобна молба", заявява Сайвър.

Отговорът на Summit Entertainment не закъсня - според студиото, историята във филма е измислена, а всякакви съвпадения - пълна случайност.

При всички положения обаче скандалът едва ли ще окаже особено значение върху предстоящата церемония по връчването на Оскарите, където се очаква сериозна битка за златните статуетки именно между The Hurt Locker на Катрин Бигълоу (Kathryn Bigelow) и бившия й съпруг Джеймс Камерън (James Cameron) с революционния блокбъстър Avatar.

Оскари 2010 - претендентите са ясни, кой обаче ще е победителят?
В предверието на Оскарите: Номинантите за NY Times >>

Сподели.