Бунтът на L

Pinterest LinkedIn +

България, 2006
Режисьор: Киран Коларов
Сценарий: Киран Коларов
Участват: Деян Славчев- Део, Христо Гърбов, Дичо Христов, Фани Коларова, Димитър Рачков и други
Драма, екшън

“Бунтът на L” е истинско събитие в съвременното българско кино поради няколко причини. В него участват едни от най-актуалните имена в родния тв и музикален шоубизнес, а и главната роля се изпълнява от добре познатия ни тв водещ Део. Премиерата му мина с червена пътека, специални гости и съответния мърчандайз като всичко това създаде усещането за истинско събитие. Режисурата и сценарият на лентата са дело на 60-годишния Киран Коларов, чийто последен филм “Испанска муха” (1998) предизвика сериозен интерес при появата си. Това е седмият филм в неговата кариера, като дебюта си той прави веднага след дипломирането си във ВИТИЗ през 1978 г. с филма “Служебно положение: ординарец”. Музиката в новата му  продукция е дело на D2 и Део, които преди време заснеха и видеоклип за песента към филма “Това сме ние”. Видеото беше режисирано от известния режисьор Валери Милев.

Обезверен за бъдещето си Лорис (Деян Славчев) решава, че трябва да предприеме нещо в живота си. Решението е в нощта на абитуриентския си бал да избяга зад граница. Това не се получава, както го е планирал, и той предаден и заловен от милицията. Годината е 1986 и комунистическият режим не прощава на никой, който си позволява да мисли самостоятелно. Лорис е вкаран в затвора, където първото, което му се набива в главата, са големите букви на стената: ““Ако не знаеш - ще те научим, ако не можеш – ще ти покажем, ако не искаш - ще те принудим!”.

Кошмарът за него започва, сблъсквайки се със суровата реалност, в която доминират физическото насилие, простотията, цинизмът и обезличаването на личността. Прекарал няколко години в затвора, той намира и хора, от които научава полезни уроци, за да дойде падането на Берлинската стена и неговата амнистия.

Излизайки на свобода, Лорис намира един непознат за него свят, в който никой не го е грижа за него. Така той, изпълнен с апатия към хората, се превръща в момче за “мокри поръчки”. Тогава обаче той открива любовта, което дава друг стимул в хаотичния му живот. И когато се вижда светлината в тунела, съдбата му поднася поредната си неприятна изненада.

Сподели.