"Булевард Лондон" по пътя на гангстерската класика

Pinterest LinkedIn +

Във времена, в които седмото изкуство се е превърнало във фабрика за пари, има филми, които трудно можеш да забравиш най-вече заради факта, че са гениални единствено с кинематографичната си стойност. Такова заглавие е и "Булевард Лондон" (London Boulevard), който без всякакво съмнение претендира за място в жанра на криминалните гангстерски класики.

С помощта на две от най-големите звезди на британското, а и световно кино – Колин Фарел (Colin Farrell) и Кийра Найтли (Keira Knightley), режисьорът Уилям Монахан (William Monaghan) прави един от най-запомнящите се дебюти в света на киното в последните години, грабвайки ни със стил, наподобяващ бруталния реализъм от най-добрите времена на имена като Мартин Скорсезе (Martin Scorsese) и Майкъл Ман (Michael Mann). 

Сравнението всъщност съвсем не е случайно – това е същият този Уилям Монахан, който през 2007 година грабна Оскар за сценария на "От другата страна" (The Departed) - филмът, донесъл заслужени овации за Скорсезе след повече от 30 години.Е, същата тази неповторима бруталност и обреченост можем да открием и в първото заглавие на Монахан като режисьор.

След три години в затвора, Мичъл излиза на свобода с единствената мисъл да започне живота си на чисто. Както се случва обаче, пътят към ада често е постлан с добри намерения и скоро той сам се убеждава в тази максима. Oпитвайки се да защити пропадналата си сестра и влюбвайки се в самотна кино звезда, Мич влиза в конфликт с могъщия и безскрупулен мафиотски бос Гант, като започва игра, която трудно може да спечели. 

Колин Фарел, Кийра Найтли, Лондон Булевард, Уилям Монахан

За пореден път Колин Фарел демонстрира невероятен актьорски потенциал в най-често предпочитания си персонаж – на хладнокръвно лошо момче с бунтарски дух и ирландски акцент, а екранният му сблъсък с Рей Уинстън до голяма степен напомня на неповторимата сцена от "Жега", която репликите на Пачино и Де Ниро увековечават като класика в жанра (тук няма как в съзнанието ви да не изникне легендарната фраза на Пикасо: "The Bad Artists imitate, The Great Artists Steal", която е в основата на някои от най-великите филми, появявали се някога на бял свят).

Макар и да остава малко встрани на фона на разиграващите се драми в тъмната страна на Лондон, Кийра Найтли също е впечатляваща с буквално трогателната уязвимост на депресираната кино звезда Шарлот, а тези, за които Рей Уинстън е достатъчно познато име, едва ли ще отрекат, че тук той е дори по-смразяващ от героя си в The Departed, когато с безизразна физиономия се готвеше да отсече ръката на полуделия от страх Леонардо ди Каприо.

Колин Фарел, Уилям Монахан, Лондон Булевард, Булевард Лондон, London Boulevard

Някъде на границата между типичните криминалета на Гай Ричи и далеч по-въздействащите драми на Копола и Скорсезе в жанра, "Булевард Лондон" без съмнение е тежък филм, дори и само заради мотото, с което е създаден - "Има граници, които прекрачиш ли веднъж, няма връщане назад" - и за мнозина ще е почти невъзможно да се отърсят от тягостното усещане за обреченост, което той оставя до самия си финал. Именно подобни филми обаче, са тези, които оставят истинска трайна следа в съзнанието и заради които киното все още заслужава да се нарича изкуство. 


Сподели.