Б.Т.Р.: Не сме правили никакви компромиси с новия си албум

Pinterest LinkedIn +

Б.Т.Р. е най-успешната българска рок банда, за която светлините на прожекторите греят с пълна сила вече 20 години. След 11 албума, десетки вечни песни и хиляди спечелени рокаджийски сърца те не спират да ни радват с безкомпромисно стойностната си музика и днес, за което супер много им благодарим.

Какво се случва около Б.Т.Р. в момента и кога да очакваме нова доза качествен български рок от тях - ще ни разкаже лично барабанистът на групата Илиян Диков.

Avtora.com.: Тази година отбелязахте 20 години на сцената с голям концерт. Разкажи ни малко повече за емоцията от събитието?

Илиян: Ако сме предали на публиката поне половината от емоцията, която чувствахме преди, по време и след шоуто, това означава, че тя е изпитала една върховно изживяване.

.: Какво ти дава работата с Б.Т.Р. през последните 20 години?

Илиян: Б.Т.Р. е другата част от живота на всеки един от нас, не е само работа, която вършиш от 8 до 17 часа. Става дума за много незабравими моменти, много безсънни нощи, много емоции. Б.Т.Р. ми е дала много, но ми е и взела много. Ако трябва да задълбаваме – не знам къде да започна и къде да завърша.

.: През март месец имахте няколко концерта в Канада. Как изкарахте там?

Илиян: Бяхме в Калгари, Монреал и Торонто, където се срещнахме с една страхотна българска общност. И на трите места усетихме, че хората, които живеят там, не са забравили откъде са тръгнали и накъде отиват. Видяхме едно страхотно посрещане, една прекрасна публика, всичко това беше много зареждащо за нас като емоция, като преживяване.

Това е първото ни посещение в Северна Америка и ни беше интересно. Но преди всичко смисълът на това турне беше да зарадваме по някакъв начин хората, които от толкова години живеят извън България.


.: Планирате ли други турнета зад граница?

Илиян: Евентуално другата година. Този път ще опитаме да отидем до САЩ, най-вероятно и Канада. Но това са планове, които все още не са 100% сигурни.

.: Наскоро издадохте и нов албум – "Защо". Разкажи ни и за него.

Илиян: Съвсем грубо, направата на албума отне около 3 години. Редакцията на някои от парчетата стигна до 3-4 пъти. Така че никакви компромиси не са правени с този албум - нито по отношение на звук, нито по отношение на композиция. Резултатът изглежда доста добре, но това единствено и само публиката има право да го оценява.

.: Една от песните в албума е озаглавена "Несбъдване"...

Илиян: Да, тя има доста история зад гърба си. За първи път е записвана преди около 10 години като песен към филм. След това отлежаваше дълго време, докато накрая не дойде моментът отново да й обърнем внимание. В новия ни албум песента е записана като дует с Мариана Попова. Парчето стана, то също претърпя доста метаморфози, докато придобие вида, в който публиката да го чуе.

Към средата на ноември ще излезе и видеото към "Несбъдване" – ще бъде компютърно анимирано. Мисля, че това ще бъде първият видеоклип в България, сниман изцяло по FIJI технология, и сме много любопитни какъв ще бъде резултатът.

.: Ако се заиграем с името на песента - Б.Т.Р. има ли си несбъднато желание?

Илиян: На всеки един от нас мечтата му се е сбъднала по някакъв начин – вече 20 години сме успешна група. Така че тази голяма мечта е изпълнена. Оттук нататък остават цели, малко или много амбициозни.

Ако се върнем на темата за мечтите, нито един от нас не си е представял, че ще можем да мислим в такива мащаби и да действаме по този начин. Навремето, преди 20 и повече години, ако някой ни беше казал, че ще свирим на една сцена със световни музиканти, щяхме да му отговорим, че е луд.

.: А помниш ли първия си досег до барабаните?

Илиян: Помня го. Тогава съм бил на 3-4 години. Имаше едни пионерски барабанчета, към които проявявах небивал интерес. Дядо ми тогава ми осигури едно по незнайни за мен пътища. Беше много забавно!


.: Ако музиката не се беше превърнала в твоя професия, как щеше да изкарваш парите си сега?

Илиян: Често казано, не знам. Учил съм в Минно-геоложкия университет, специалност "Сондиране и добив на нефт и газ". В България напоследък започна да се говори по темата, така че нямам представа.

.: Тоест музиката винаги е съпътствала живота ти?

Илиян: За радост, да. Започнах да се занимавам с музика доста рано. Бях на 13-14 години, когато се присъединих към първата си група. И така, неусетно, тя се превърна от хоби в моя професия.

.: Къде посрещнахте Джулай морнинг тази година?

Илиян: При нас това е една традиция, вече с 10-годишна давност – посрещаме Джулай морнинг на Камен бряг, близо до Каварна. Започваме от 5:30 сутринта и посрещаме слънцето. Неприятното е, че ставаме толкова рано, но веднъж в годината може.

.: А какво ви предстои до края на лятото?

Илиян: Участия, концерти, представяне на новия албум, снимки за новия видеоклип. Общо взето, предстои ни едно хубаво лято.

.: Пожелай нещо на читателите ни!

Илиян: Преди всичко здраве и късмет, защото това са двете неща, които по никакъв друг начин не можем да си набавим. Нека да запазят интереса си към българската музика, защото това е нещото, което поддържа нас от друга страна.

Сподели.