Брутален Николай Бареков: Диляна Гайтанджиева разобличи „фактчекърите“ на БТВ в лъжа (видео)

Pinterest LinkedIn +

Журналистът Николай Бареков избухна преди минути с брутален коментар по повод материал от днешното предаване „120 минути“ по bTV. Става въпрос за първото издание на новата поредица „Провери фактите“, в която се използват интервюта с експерти, сигнали на зрители, документи, статистически данни, видео архив на bTV, регистри и различни технологични инструменти, за да изследват разични твърдения и да се потвърждава или отрича тяхната достоверност.

От телевизията обявиха, че „Провери фактите“ ще се фокусира върху теми като сигурността и войната в Украйна, пропагандата и внушенията, които засягат пряко България; здравеопазването и подвеждаща информация, която засяга здравето ни; политиката и твърденията на български политически фигури – особено в периоди на кризи и избори; изказвания, свързани с парите, инфлацията, бъдещето на България в Еврозоната; истории от света и оборване на фалшиви новини и твърдения на чуждестранни личности, които засягат пряко страната ни. 

Конкретната тема на днешното издание беше „Разработва ли се биологично оръжие у нас и по света?“. „Руски медии заснеха документални филми за лаборатории, които според тях са били базирани в Украйна. В един от тях участва и българска журналистка Диляна Гайтанджиева. Именно тя е най-активна по темата в интернет, като добави нов детайл – „експерименти с български войници“ - пишат още на сайта на bTV и цитират следното нейно твърдение: „Военните учени на Пентагона ще бъдат базирани в Националния център по заразни и паразитни болести - чужди военни експерименти върху наши военни“.

Реакцията на Гайтанджиева в социалните мрежи беше светкавична. Ето какво обясни тя публично: 

"За сведение на БТВ, когато правят фактчек на фактите, е хубаво да ме бяха потърсили с право на отговор, за да им покажа, че филмът ми за биолабораториите, финансирани от Пентагона, е заснет и излъчен още преди 4 г. от ливанската телевизия Al Mayadeen, която очевидно не е руска телевизия (вж. видеото по-долу), и показва биолабораторията, финансирана от Пентагона, в Тбилиси, Грузия. Филмът показва, че Пентагонът е финансирал такива биолаборатории в 25 държави по света – информация, базирана на документи.

Никога не съм казвала, че в България има американски биолаборатории, в които се разработва оръжие. Това, което казах, е, че Пентагонът започва програма, свързана с изследвания на вируси и български войници във ВМА. В статията си показах документи по програмата, които БТВ удобно пропуснаха да покажат. Документите са от регистъра на федералните поръчки и договори на правителството на САЩ. „Възраждане“ отправиха парламентарно питане и поискаха да им бъде предоставено споразумението, подписано между представители на България и представители на САЩ по повод тази програма, както и цялата съпътстваща кореспонденция. Такива документи не бяха предоставени.

Ако БТВ искат да разследват истината, би следвало да поискат въпросното споразумение и цялата съпътстваща документация и кореспонденция с американските военни, за да се знае каква е тази програма и какво включва. Така се прави фактчек или поне така е по правилата на журналистиката".


Брутален прочит на цялата ситуация направи журналистът Николай Бареков, самият той едно от първите лица на bTV в началото на нейното съществуване. Поместваме без съкращения и неговия коментар, като се разграничаваме от обидните квалификации, които Бареков си позволява по адрес на различни популярни лица и институции:

"В предаването на Светльо Иванов – Индиеца по неолибералната Боливуд ТВ започнаха нова рубрика за саморазправа с журналисти от неетнически либерален идеологически и индийски произход.

БТВ, която лъже като дърта индийка на пазара в Мумбай, че е телевизията на всички гледни точки, опита публична екзекуция с подръчни средства на доказан журналист.

За срам на великата Прародина Индия, която вече кацна на Луната, активното мероприятие на Боливуд ТВ претърпя пълен крах с примитивните си лъжи за някакви „ГМО комари“, които нелепо опитаха да припишат на разследващия журналист Диляна Гайтанджиева. За разлика от жалките индивиди в студиото, Диляна е специализирала в CNN Вашингтон, Атланта и Лондон и има десетки репортажи за световните медии, повтарям, за СВЕТОВНИТЕ медии от горещите точки в Близкия Изток и Африка.

Ето как тя отговори на клеветниците, които излъгаха нагло и като истински мерзавци пропуснаха да я потърсят да се защити от клеветите им. Живеем през 2023 година, но ако гледаме БТВ, там се усеща като Сталинските репресии от ранната 1953 година. Мракобесната ДС се хили през мутрата на Васил Терзиев и ни говори през мазната усмивка на красавеца Радж Капур, познат повече като Светослав Иванов. Подобна дискриминация по идеологически признак е позната само от тоталитарните комунистически времена".

Сподели.