Bruce Willis ченге и фантастична Milla Jovovich в щатския боксофис

Pinterest LinkedIn +

За втора поредна седмица “Medea’s Family Reunion” е окупирал върха на американския боксофис и вече е инкасирал 42 млн. долара печалба за продуцентите си. Главната заслуга за този триумф е на режисьора-актьор Tyler Perry, който успешно е екранизирал втората, от общо осем свои театрални постановки.

С нисък бюджет и без популярни кино имена в каста си, продукцията е доказателство, че зрителският интерес се формира от много различни показатели. Действието във филма следи ходовете на тъмнокожа жена на средна възраст, която обърква живота си и този на близките си. Опитвайки се да я предпазят от пореден грешен ход, те се стремят да осуетят женитбата й с неподходящ мъж.
 
Първото ново предложение за този уикенд идва от ветерана Richard Donner и неговата нова продукция “16 Blocks”. Bruce Willis отново се завръща в обичайната си роля на ченге, а негови партньори в лентата са Mos Def и David Morse. Драматичният сценарий се върти около терзанията на детектив, който трябва да ескортира важен свидетел до сградата на съда. В движение той разбира, че всъщност свидетелят е ключова фигура в процес срещу цялото полицейско управление в Ню Йорк, което го иска мъртъв. Драмата на полицай Моузли е дали да го опази или да застане на страната на полицията. А времето тече безмилостно.
 
Мразовитата приказка “Eight Below” отстъпва едно място надолу, спрямо миналата седмица, но продължава да се радва на сериозен интерес. Лентата е дело на режисьора Frank Marshall, който е разполагал със солиден бюджет, осигурен му от Walt Disney. Звездите във филма са Paul Walker, Bruce Greenwood и Jason Biggs, които се борят със студовете в Антарктика. Техните персонажи са принудени от зимните бури да напуснат базата си, за да оцелеят, но оставят кучетата си на произвола на съдбата. Месеци след това те се завръщат, за да търсят верните си хъскита в снеговете на враждебна Антарктика.
 
Четвъртото място е за “Ultraviolet” на Kurt Wimmer. Нашумял след футуристичния  “Equilibrium” (2002) сега той отново работи в този жанр. Като режисьор и сценарист той е избрал Milla Jovovich, Cameron Bright и William Fitchner да изпълняват главните роли във филма му. Действието в скоростния екшън се развива в близкото бъдеще, където правителството генетично е “модифицирало” част от хората в нов вид. В един момент тази популация става заплаха за обществото и решението е тя да бъде унищожена. Това трябва да свърши деветгодишно момче, което е превърнато в машина за убиване. Войната между расите започва, а крайният резултат е трудно предвидим.
 
“Aquamarine” е третото ново предложение за тази седмица и идва от младата режисьорка Elizabeth Allen.С бюджет на филма от 20 млн. долара тя е поверила главните роли на новоизгряващите Emma Roberts, JoJo и Sara Paxton. Aquamarine е името на очарователна русалка, която след страховита морска буря е изхвърлена в басейна на крайбрежен клуб. Там я намират две тийнеджърки, които след първоначалното си изумление се сприятеляват с нея. Съвсем неочаквано русалката се влюбва в момче, което работи на бара в клуба, което допълнително усложнява нейното положение.
 
От трета на шеста позиция този уикенд пада новата версия на хитовата комедия “The Pink Panther”. Нейният римейк е дело на режисьора Shawn Levy, който до момента има зад гърба си няколко успешни продукции в този жанр. С помощта на комика Steve Martin, като съсценарист и изпълнител на главната роля, двамата са екранизирали по нов начин приключенията на хаотичния инспектор Клюзо. След като известен треньор по футбол е убит и прочутият диамант Розовата пантера изчезва, със задачата да реши случая се заема френският инспектор. Редом до Steve Martin в останалите главни роли са Jean Reno, Kevin Kline и певицата Beyonce Knowles.
 
“Block Party” е най-новият филм на френския перфекционист Michel Gondry. Прочул се с работата си върху видеоклипове на групи като Massive Attack, Bjork и  Chemical Brothers, светът видя истинските му режисьорски възможности във филма “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004). Сега той сменя жанра и филмира няколко поредни нощни партита на известния комик Dave Chappelles. Заснет като документален филм за начина на живот на Dave, освен много хумор, лентата включва и истински изпълнения на живо на тези партита на групи и изпълнители като The Fugees, Erikah Badu, Kanye West и много други. Само за първите си три дни откакто е на екран филмът донеса на екипа си 3 млн. долара печалба.
 
Режисьорският тандем Jason Friedberg и Aaron Seltzer тази седмица са на осмо място с дебютния си филм “Date Movie”. Черната комедия е събрала в себе си най-доброто от пародийните филми в последните десетина години. И нищо чудно, след като двамата са трупали опит като сценаристи именно на такива продукции. Резултатът от боксофиса е повече от добър след като статистиката сочи 15 млн. долара чиста печалба за трите седмици, откакто филмът е на екран. Главните роли в него са поверени на Carmen Electra, Eddie Griffin и Alyson Hannigan, които забъркват приятелите и роднините си в неописуеми ситуации.
 
Анимацията “Curious George” продължава да стои стабилно в десетката на най-гледани филми в Америка. Продукция на Matthew O’Callaghan, която е струвала на продуцентите му сериозните 50 млн. долара бюджет, приключенията на малката и непослушна маймунка Джордж са озвучени с гласовете на Drew Barrymore, Will Ferrell и Eugene Levy. Собственик на музей отива до Африка, за да вземе древна статуя, но паралелно с това попада на нещо, което ще оцени в последствие. Това е маймунката Джорж, с която ще стане приятел и ще се превърне в бъдеща голяма атракция.
 
Последната, десета позиция този уикенд в боксофиса, базиран единствено на приходи от прожекции в киносалони на територията на САЩ, е за трилъра “Firewall”.  Негов режисьор е британецът Richard Loncraine. Harrison Ford, Virginia Madsen и Paul Bettany са големите звезди, които водят психологическа битка както в компютърното пространство, така и в реалния си живот.
 
Боксофис класация на Северна Америка за периода 03 - 05 март:
 

 Заглавие

Бюджет

Приходи до момента

1. “Medea’s Family Reunion”

6 $ млн.

48 $ млн.

2. “16 Blocks”

45 $ млн.

12 $ млн.

3. “Eight Below”

40 $ млн.

59 $ млн.

4. “Ultraviolet”

30 $ млн.

9 $ млн.

5. “Aquamarine”

20 $ млн.

7 $ млн.

6. “The Pink Panther”

80 $ млн.

70 $ млн.

7. “Block Party”

3 $ млн.

6 $ млн.

8. “Date Movie”

25 $ млн.

40 $ млн.

9. “Curious George”

50 $ млн.

49 $ млн.

10. “Firewall”

55 $ млн.

42 $ млн.

Сподели.