Bright Sight: Новият ни албум "Каквото сееш, ще жънеш" е по-тежък

Pinterest LinkedIn +

Българската пънк рок банда Bright Sight е готова със записите на своя втори студиен албум "Каквото сееш, ще жънеш". Промоцията ще бъде на 31 май 2014 г. в столичния клуб Mixtape5, като специални гости ще бъдат момчетата от друга родна група - Perfect Skies.

Освен нов албум Bright Sight имат и нов китарист - Георги Маринов, който заменя напусналия в края на 2013 година Даниел Дончов. Останалата част от състава е непроменена от създаването й през 2009 г. - Станко Томов (бас/вокали), Ангел Маринов (китара/вокали) и Ясен Спасов (барабани/вокали).

Срещнахме се със Станко и Ангел, за да ни разкажат малко повече за албума, за промяната в бандата и какво още да очакваме от тях в обозримото бъдеще.

.: Наскоро групата отпразнува 5 години от създаването си. Чувствате ли се като ветерани на пънк и хардкор сцената у нас?

Ангел: Ветерани е силно казано. Радвам се, че сме се задържали за толкова време на сцената и продължаваме само напред.

Станко: Да си ветеран означава да си казал тежката си дума и да разчиташ на стари лаври. Ние определено вярваме, че още не сме достигнали своя пик. С новия албум даваме силна заявка за такъв.

.: В края на 2013 година бяхте напуснати от единия ви китарист. Как се отрази това на бандата и лесно ли успяхте да намерите подходящ заместник?

Ангел: Успяхме бързо да намерим може би най-подходящия човек, който да замести Дани. Относно напускането му... когато няма желание, няма и смисъл. На него просто му мина меракът. Но не е имало разправии. Останахме си приятели.

Станко: Като се пее в наша песен: "Всяко зло случва се за добро". Когато създавахме бандата, не знаехме от какво точно имаме нужда. С годините изградихме специфичен стил и вече ни беше ясно към какво да се насочим. Георги пасна идеално.

.: Защо албумът се казва "Каквото сееш, ще жънеш"? И колко по-различен е той от вашия дебют "Ехо на душите ни" и последвалото го EP "Три"?

Станко: В самото начало разчитахме на магията помежду ни. С течение на времето се опознахме още по-добре и сега работим много повече като отбор. Всеки знае какво да очаква от другия и нещата стават още по-добре. Освен това албумът е мислен в малък промеждутък от време, което позволява той да има по-хомогенно звучене, което е важно, когато издаваш албум.

Ангел: Може би албумът звучи малко по-тежко, но на моменти и по-мелодично. Когато всеки го чуе, предполагам, че сам ще усети разликата.

Станко: Името на албума е такова - "Каквото сееш, ще жънеш", защото това е една от основните идеи в нашите текстове. За това как всеки сам отговаря за себе си и какво се случва с него.

.: Една от песните в албума се казва "Порода Спасен" и в нея има гост-участие - Христина Ганева от групата Aftertaste. Разкажете малко повече за посланието в текста и за това как се роди идеята да добавите женски вокали.

Станко: "Порода Спасен" е много специална песен - най-вече заради посланието, което носи. Именно заради това решихме, че е уместно да включим за първи път в наша песен гост-вокал. Изборът на Хриси беше лесен, защото с нейната банда Aftertaste сме свирили заедно и се познаваме, а и знаем, че тя също споделя нашата кауза. Което беше и най-важното за нас.

Хората си купуват "най-добри приятели" от зоомагазините, като си ги избират по порода, вместо да спасят невинна душа от улицата. Това си е вид расизъм. Животните не могат да се делят. По-добре спаси бездомно животно. Но не е само това, тук виновни са и общината, и обществото. Дълга и тъжна тема...

.: Да издаваш подобна музика в България не изглежда доходоносно. Какво ви мотивира да продължавате да се занимавате с това, което правите?

Станко: Ако правиш пънк или хардкор за пари, това само по само по себе си е лицемерно. Пънкът е идея, позиция, протест. Няма място за сметки.

Ангел: Това обичаме да правим. Музиката на живо ми е страст, без значение дали аз свиря или просто гледам някоя банда. Малко или много Bright Sight се превърна в нещо повече от хоби, но не мога да кажа, че е доходоносно. Правим музика, защото на нас това ни харесва. Но когато видиш, че някой оценява твоя труд - това си е достатъчно мотивиращо.

.: До момента имате четири клипа. Към коя песен от новия си албум искате да заснемете видео и желаете ли в него да засегнете някоя социална тематика?

Ангел: Все още го обмисляме. Времето ще покаже.

.: Планирате ли концерти извън пределите на България и в кои държави смятате, че вашите песни биха има имали успех?

Ангел: През 2013 година имахме намерение да направим нещо като мини турне Македония и Сърбия, но тогава не успяхме поради еднa или друга причина. За тази година не сме мислили още.

Станко: Камъкът тежи на мястото си. Но Македония ми е слабост. Не всичко обаче зависи от нас. Когато - тогава. А в България има още много хора, до които през това време може да достигнем с нашата музика.

.: В последните години в България все по-често пристигат популярни чуждестранни пънк и хардкор банди. Кои известни имена мечтаете да подгрявате?

Ангел: Винаги е интересно и вълнуващо, когато контактуваш с банди от други страни. Не мога да кажа, че мечтая да подгряваме точно определена банда.

Станко: Не мисля, че ни е било цел някога. Пък и на никого не му пука за подгряващите, всеки чака любимците си (смее се).

.: Как си представяте Bright Sight след още 5 години?

Ангел: Може би с още някой албум, EP, клип... Важното е да се развиваме.

Станко: Надявам се, както когато се събрахме, както и сега - пълни с желание и ентусиазъм. Апетитът идва с яденето, затова се надявам винаги да останем гладни за пънк и хардкор.


Сподели.