Босненската група "Дубиоза колектив" празнува 20-годишнина и готви концерт в София

Pinterest LinkedIn +

Босненската група "Дубиоза колектив", която е широко популярна у нас и подготвя концерт в София на 5 юли, празнува своята 20-годишнина.

От първото им представяне през 2003 г. и първия албум през 2004 г. до сегашния "Agrikultura" музикантите са записали 10 албума, 1 миниалбум и 1 двоен LP на живо. Босненците са изнесли над хиляда концерта в 42 държави, а броят на уличните и ad hoc изпълнения е неизмерим.

По време на пандемичната пауза те създадоха 17 епизода от „Шоуто под карантина“ за своите фенове, а постпандемичното им турне "Отново на пътя" стартира през март миналата година и до края на декември включи почти 100 концерта в 23 държави.

В Европа сме изнасяли концерти във всички страни, с изключение на Исландия, Молдова, Беларус и Латвия. Бихме искали да използваме възможността да призовем организаторите на концерти в тези страни да ни поканят да изнесем концерт там за нашата 20-та годишнина, само заради статистиката“, казва Ведран Муягич. „Всички шеги настрана, просто вземете под внимание над хиляда саундчекове и четири износени микробуса, след това се опитайте да умножите броя на концертите по броя на изминатите мили и всичко това по броя на дните, прекарани на път. Ето как ние станахме това, което сме сега - правим това, което обичаме и в което вярваме. Животът ни е музика и семействата ни живеят живота на музиканта с нас".

В световен мащаб "Дубиоза Колектив" е най-добрият босненско-херцеговински музикален износ на всички времена с голям брой международни концерти. Група, която спечели публика от различни възрасти във всяка точка на планетата през 20-те си години съществуване. Бандата измина дълъг път - от клубни концерти до главните сцени на най-големите фестивали и турнета на всеки континент. Преди няколко години те счупиха всички предишни рекорди по посещаемост на фестивала EXIT и свириха пред половин милион души на полския фестивал Woodstock (сега Pol'and'Rock). Glastonbury (UK), Sziget (HU), Roskilde (DK), Lowlands (NL), Pohoda (SK), Womad (CL), Lollapalooza (DE), SXSW (САЩ), Boom Town (UK), Electric Castle (RO) и Vina Rock (ES) са само част от големите фестивали, на които босненците са участвали през последните години.

За тази годишнина "Дубиоза" ще празнува с голямото си семейство, а именно - с публиката. Не съм голям фен на празненствата за годишнини“ - казва Брано Якубович и допълва: „Но празнуваме тази с надеждата, че ще получим тази кутия шоколадови бонбони, която години наред се върти на рождените дни, която никой не иска да отвори, защото винаги е по-удобно да я подарим. Очакваме всеки концерт с нетърпение като за първи и свирим като за последно. През 2023 г. ще проведем голям брой концерти, които вече са обявени в Германия, Франция, Австрия, България, Белгия, Испания, Хърватска, Сърбия, Словения...”.

Концертът на "Дубиоза Колектив" в София ще бъде на 5 юли на колодрума в Борисовата градина. Организатори са "Строежа" и "Fest Team", а билети се разпространяват чрез мрежата на Ticketstation.bg.

Кредит: Филип Андроник

Сподели.