Балканска и издържана музикална селекция в София от Dubioza Kolektiv (Снимки и видео)

Pinterest LinkedIn +

Популярната формация от Босна и Херцеговина - Dubioza Kolektiv, пристигна за първи път в България, за да зарадва родните си фенове с концерт на 8 юни 2011 година в клуб Pork Pie в Борисовата градина в София.

Че шоуто бе впечатляващо, едва ли някой се съмнява, но верни на максимата, че всички ние сме подвластни на собствените си усещания и виждания, решихме да ви представим две различни гледни точки за събитието, които да обхванат по-широко не само музикалната, но и емоционалната страна нa изпълнението на момчетата от Зеница.

И така, Dubioza Kolektiv в София през погледа на репортерите на Avtora.com Боряна Ангелинова и Стефан Стефанов:

Антиконформизъм от Босна и Херцеговина с низ от луди балкански ритми, хип-хоп, дъб, реге и пълнооборотно енергизиране?! Да, това са Dubioza Kolektiv - социално ангажирани с текстовете си, свежи, необуздани, леко иронични, съвсем естествени, но все пак с подчертана индивидуалност откъм сценично поведение и със запазена оригинална балканска марка. 

Kонцертът под звездите в Pork Pie се превърна в част от тези запомнящи се луди лайфове, които дълго след това оставят приятен вкус като след взета необходима и стойностна музикална доза. Балканските "funk soul" братя излязоха на сцената и пометоха със страст българските си фенове, които съвсем не им останаха длъжни откъм емоционалност и се раздaдоха докрай с енергични танци и припявания на щурите им запомнящи се парчета.

Dubioza Kolektiv изпълниха голяма част от парчетата от последния им албум "5 do 12", както и познатите и със силата на химни песни като "Vlast i policija". Синхронът между бандата и публиката се получи съвсем естествено и така се оформи една своеобразна великолепна музикална визитка, представяща нещо така близко до нашия манталитет, но същевременно леко екзотично и доста новаторско. С една дума, в София Dubioza Kolektiv показаха на практика що е това "абстрактология". 

Автор: Боряна Ангелинова

Dubioza Kolektiv в София, сн.: Илиян Ружин, Avtora.com

Невероятно, но факт. Разединените Балкани се оказаха сърцето на една малка революция, обединила всички горещи емоции от региона в ска-реге-хип-хоп-рок и какво ли още не изживяване, за което дълго ще се говори. В Pork Pie босненските партизани Dubioza Kolektiv завладяха сцената с характерен звук, забърквайки коктейл "Молотов" от всички стилове, свирени някога по нашите земи.

Момчетата от Зеница, които съвсем наскоро подписаха с американския лейбъл Koolarrow Records, подгряха по най-подходящия начин феновете си за новия албум, озаглавен със саркастичното "Wild Wild East". 

Те винаги са владели непосредствения контакт с публиката, но избухващото им сценично поведение, заредено догоре с бликаща енергия от сърцето на Балканите, е нещо достатъчно надъхано, за да е ясно на всеки, че е правено от хора, които живеят с идеите си - идеи, които не спират да споделят чрез своята музика. С други думи, Dubioza Kolektiv се представиха пред ентусиазираната българска публика по най-добрия възможен начин, предвождайки масите позамаяна родна младеж с решителното социално недоволство на парчета като Recesia, Dosta, Vlast I Policia.  

Политическата реторика е залепена като дъвка за идеята Dubioza - всички участват, всички решават. След това уточнение, точно на място дойдоха Firma Illegal, Blam, Balkan Funk като жив микс от балканска музика и най-доброто от западната ъндърграунд култура. Публиката в случая се яви като осмата липсваща Dubioza и дори успя да върне музикантите на сцената за едно последно евро откровение с новото парче Euro Song, посветено на добре познатия на местните момчета и момичета имигрантски живот.  

Без съмнение, проектът Dubioza Kolektiv намери благодатна почва у нас, без съмнение бандата има редкия потенциал и възможност да нахлуе в собствен стил в рая на музикантите и да постигне нещо много значимо...

Автор: Стефан Стефанов


Сподели.