Босът на "Ню Имидж" Дейвид Варод: Ще доведа Пачино, Де Ниро и Ник Кейдж накуп в България

Pinterest LinkedIn +

Босът на "Ню Имидж" Дейвид Варод призна, че България вече е сред най-предпочитаните филмови дестинации на световната карта.

Според него, страната ни предлага изключително добри като възможности условия за заснемането на редица холивудски продукции, но управляващите трябва да помислят и върху опцията за по-сериозен данъчен кредит за инвеститорите, тъй като липсата на достатъчна финансова възвръщаемост спира много от желаещите имена да правят кино у нас.

"Повечето от филмите, които се правят в Бояна, идват точно от Америка. Сравнението обаче не е в полза за България - в щати като Луизиана например, ти дават 35% данъчен кредит. Тук е достатъчно той да е дори 25%, за да можем да привлечем половината звезди от Холивуд.

Мога да доведа всеки един - Де Ниро, Пачино, Никълъс Кейдж, но трябва да има възможност за възвръщаемост. Всеки иска филмова индустрия - да не забравяме, че тя води след себе си и развитие на туризма. Вижте какво стана с Нова Зеландия след "Властелинът на пръстените".

България вече е на картата на световното кино, но има над какво още да се работи. Аз вярвам в таланта на българите и няма да се откажа от тях, но е добре и те да повярват в нас", призна Варод пред "Новинар".

Той добави, че в Сърбия и Румъния вече се работи именно по възможността за данъчни кредити и за момента те са най-сериозната конкуренция на страната ни в това отношение.

Сподели.