Борис Христов

Pinterest LinkedIn +


Борис Христов e признат за изключителен феномен в света на оперната музика. Той е първият изпълнител, който съчетава изразителните средства на белкантото с тези на славянската певческа школа. Интелектуалец и артист в пълния смисъл на думата, той разгръща таланта си до върхове, които малцина са достигнали.

Борис Христов е роден през 1914 година в Пловдив и умира през 1993 година на 79 годишна възраст в Рим. Творческият му път тръгва от софийския хор "Гусла", а още в първите години на брилянтната си кариера (1949 г.) той се възправя на сцената на Конвънт Гардън, където се превъплъщава в Борис Годунов от едноименната оперна творба на Мусоргски. 25 години по-късно отново там световноизвестният бас е коронован със златно копие на оригиналната корона на Годунов в знак на най-високо признание за заслугите му към представянето на този шедьовър на руската класика.

Борис Христов е отдаден не само на необятния оперен репертоар. Той възражда стотици руски и славянски църковни класики и множество ортодоксални псалми, с желанието да им осигури сигурно място в съкровищницата на световното музикално наследство. Дори лаикът е чувал и то не веднъж неговото изпълнение на "Многая лета", която звучи по всички големи източно-православни празници.

Освен из руски опери, Борис Христов има изпълнени и записани арии из опери на Верди, Гуно, а също и множество песни на руски композитори от епохата на романтизма.

Сподели.