Борджиите (The Borgias)

Pinterest LinkedIn +

Ренесансово великолепие, династични бракове, непрекъсната борба за власт, жажда за отмъщение и Джеръми Айрънс (Jeremy Irons) в главната роля. Ако се съди по изключителния успех на поредицата на Showtime The Borgias, създадена по идея на Нийл Джордан (Neil Jordan), това е всичко необходимо, за да се получи един спиращ дъха исторически сериал.

Историята на Борджиите и неуморният им стремеж към власт, превърнал ги в една от значимите фамилии в ренесансова Европа, са основа не само на впечатляващ брой екранизации, но и на няколко романа. Въпреки това интересът към тях съвсем не е намалял, дори напротив. Освен The Borgias на Showtime, в момента се снима и европейския сериал Borgia, а първата телевизионна поредица, пресъздаваща историята им, е The Borgias на BBC от 1981 г. Не по-малко впечатляващи са и кино интерпретациите като номинирания за няколко награди "Гоя" Los Borgia на Антонио Ернандес (Antonio Hernández).

Идеята:

The Borgias е създаден по идея на сценариста и режисьор Нийл Джордан (Neil Jordan). Носител на Оскар за сценария на The Crying Game, Джордан стои зад заглавия като Ondine с Колин Фарел (Colin Farrell), The Good Thief с Ник Нолти (Nick Nolte) и биографичната драма Michael Collins с Лиъм Нийсън (Liam Neeson). Повечето от феновете му едва ли са очаквали, че ще се заеме с телевизионен сериал, но пък със сигурност можем да причислим The Borgias към сериалите, които са по-близо до киното като стилистика. Всъщност първоначалната идея на Джордан е била да създаде именно пълнометражен филм за династията на Борджиите. Впоследствие обаче проектът се развива до исторически сериал.

Началото:

Нийл Джордан предлага идеята за The Borgias на Showtime, които по това време излъчват последния сезон на друг исторически сериал - The Tudors. За главната роля Джордан успява да привлече още един носител на Оскар - Джеръми Айрънс (Jeremy Irons), чийто талант в изпълнението на сложни и не винаги положителни роли е добре познат на всички. Първият сезон на The Borgias стартира през април 2011 г. и още същия месец телевизията поръчва втори сезон. Тази година стана ясно, че ще има и трети сезон на поредицата.

Героите и звездите:

Джеръми Айрънс (Jeremy Irons)

Филмографията на Джеръми Айрънс е впечатляваща не само заради броя на ролите му, но и заради тяхното разнообразие. The Borgias не е първият сериал, в който се снима британският актьор - всъщност телевизионните заглавия, в които участва, никак не са малко. Освен в документални поредици като The Civil War и Freedom: A History of Us, исторически сериали като The Great War and the Shaping of the 20th Century и английския мини сериал Elizabeth I на Channel 4, в който си партнира с Хелън Мирън (Helen Mirren), Джеръми Айрънс се появява като гост звезда и в Law & Order: Special Victims Unit. Сред ролите му на големия екран също се открояват няколко в исторически филми като The Mission и Kingdom of Heaven.

В The Borgias именно на него е поверена централната роля, тази на Родриго Борджия или папа Александър VI. Идеята на създателя на сериала Нийл Джордан е той да обхваща именно годините, в които Родриго Борджия е папа и историята на семейството през периода. Джеръми Айрънс успява да изгради един изключително сложен и противоречив персонаж. Амбициозен и често краен, Родриго Борджия е изключително харизматична личност, превърнал просперитета на семейството си в своя основна цел и готов на всичко в негово име. Папа Александър VI, също като историческата личност, на която стъпва персонажът, успява да си спечели много съюзници, но и много врагове и властта му често е оспорвана. А една от основните му слабости са красивите жени.

Франсоа Арно (François Arnaud)

Младият канадски актьор Франсоа Арно (I Killed My Mother, Les grandes chaleurs) влиза в ролята на Чезаре Борджия. Жертва на амбициите на баща си, Чезаре е духовник, въпреки че винаги е мечтал да бъде военен. Желание, което успява да осъществи по свой начин, но което е и една от основните причини за конфликта с брат му Хуан, когото смята за любимец на баща им. Чезаре Борджия се издига впечатляващо бързо в църковната йерархия и съвсем млад става кардинал. Той е довереник на баща си, негов съветник и негово оръжие. Изключително привързан към сестра си и майка си, Чезаре е много по-сдържан от брат си, но не по-малко безскрупулен в отмъщенията си.

Холидей Грейнджър (Holliday Grainger)

Ролята на Лукреция Борджия е поверена на очарователната Холидей Грейнджър. Британската актриса има няколко впечатляващи изпълнения в киното, основно във филми, които спадат към определението costume drama, тоест действието се развива през определен исторически епизод. Вероятно сте я гледали в екранизацията по едноименния роман на Шарлот Бронте Jane Eyre или в наскоро излезлия Bel Ami, където си партнира с Робърт Патинсън и Ума Търман.

Всъщност Лукреция е любимката на Родриго Борджия, но това не го спира да я използва, точно както и синовете си, като средство за създаване на нови съюзи. Подобни бракове са нещо обичайно в големите европейските фамилии през Ренесанса. Лукреция Борджия е една от историческите личности, превърнали се в обект на голям брой литературни и филмови произведения. Интересен и сложен персонаж в The Borgias, тя е не само изключително красива, но и изненадващо зряла за възрастта си.

Дейвид Оукс (David Oakes)

Познат най-вече с участието си в друг впечатляващ сериал - The Pillars of the Earth, по романа на Кен Фолет (Ken Follett), Дейвид Оукс влиза в ролята на Хуан Борджия (името се среща и като Джовани Борджия, тъй като Борджиите са фамилия с испански произход). Най-големият син на Родриго Борджия, Хуан, е пълководец на папската армия и Херцог на Гандия. Освен непрекъснатото съперничество с брат си Чезаре, Хуан има множество слабости, сред които се нареждат развратът и опиумът, и често си служи с крайни средства. Прибързаните му действия стават причина Лукреция, която се опитва да помири братята си, в крайна сметка да застане на страната на Чезаре.

Историята:

В края на XV и началото на XVI век Борджиите са една от влиятелните фамилии в ренесансова Европа. Родриго Борджия се издига до най-високото стъпало в църковната йерархия - Светия Престол, и става папа Александър VI. Всичките му действия и съдбите на наследниците му са подчинени изцяло на безмилостния стремеж за власт.

Любопитни факти:

Сериалът на Showtime се снима в Korda Studios в Унгария. Селото, в което се намира студиото, се казва Етиек и е на около тридесет километра от Будапеща. The Borgias е интернационална продукция, режисирана от ирландец, заснета в Унгария, продуцирана в Канада и с доста британски актьори в каста.

Музиката, която звучи в сцената с интронизацията на Папа Александър VI, е коронационния химн Zadok the Priest на Георг Фридрих Хендел. Композирано за коронацията на крал Джордж Втори през 1727 година, произведението е създадено два века след понтификата (периода на управление) на Александър VI.

Сподели.