Borderlands: The Pre-Sequel – шареното отново е на мода

Pinterest LinkedIn +

Платформи: PC, PS3, Xbox 360 Жанр: шутър Производител: 2K Australia Издател: 2K Games

Действието в Borderlands: The Pre-Sequel се разполага между събитията от първата и втората игра от поредицата, като този път ни пренася не на Пандора, а на нейната луна Елпис. Въпреки смяната на локацията, а и на студиото зад играта - титулярите от Gearbox този път само консултират, докато истинската работа се върши от 2K Australia - Borderlands: The Pre-Sequel е пълна с познати лица. Начело, разбира се, с Handsome Jack, при това преди дори да стане известния от Borderlands 2 злодей.Всъщност историята в Borderlands: The Pre-Sequel се върти именно около него. В началото на играта го намираме на космическата станция Hyperion, където той е просто един млад и амбициозен авантюрист. За всички, които са играли Borderlands 2 и се чудят как този относително безобиден човек се е превърнал в шантавия диктатор, когото познават, ще кажем само, че именно Borderlands: The Pre-Sequel разкрива тази трансформация. Хората се променят, нали така?За радост на феновете, този път героите в играта са значително по-ярки и с повече субстанция, отколкото в предните игри. По време на работата по играта 2К Australia обяви, че иска да вмъкне повече общуване и диалог между героите и студиото определено може да бъде гордо с постигнатото. Далеч не е необичайно героят ви да проведе истински разговор, когато получава куест, или отговаря при среща с NPC, вместо безгласно да приема мисията и да продължава напред. Допълнителният диалог е чудесно нововъведение, тъй като ви дава възможност да се запознаете с героя, с когото играете. Това пък се подсилва още повече от факта, че всъщност и четиримата нови герои са познати от предните части и този път играта ни дава възможност да ги опознаем много повече.

Освен самите герои обаче, другите истински звезди на играта са техните оръжия. Borderlands: The Pre-Sequel може да се похвали с обичайния ненормално голям брой шантави оръжия, които този път са обогатени с две нови придобивки - крио и лазерни оръжия. Крио оръжията замразяват враговете, което ви дава възможност после буквално да ги разбиете на парченца. По същия начин може да ги използвате и когато сте обкръжени от прекалено голяма група врагове, за да извадите временно от строя някой, докато се занимавате с останалите.Лазерните оръжия също са ценна придобивка, независимо дали ги ползвате като бластери в стил "Междузвездни войни", които изпепеляват всичко пред себе си, или като автоматични оръжия. И двата вида са забавни и дават достатъчно възможности за ъпгрейди и развитие.

Друг нов елемент, с който трябва да се съобразявате в Borderlands: The Pre-Sequel, са кислородните резервоари. Тъй като, за разлика от Пандора, Елпис няма собствена атмосфера, тук кислородът е крайно недостатъчен. Ето защо винаги бихте искали да имате под ръка един от тези комплекти, които освен жизненоважен кислород ви дават и допълнителни бонуси според това какви са статистиките на героя ви. Някои О2 резервоари могат да увеличат щетите, които нанасяте с даден вид оръжие, докато други позволяват да ползвате кислорода, за да се лекувате. Управлението на кислородните ви запаси се превръща в мини-игра в самата игра и винаги трябва да държите под око терена около вас, за да установите къде може да презаредите.Освен че няма кислород, Елпис няма и гравитация и това създава точно толкова шантави възможности за игра, колкото си представяте. Героят ви може да скача по-нависоко и по-далече и имайки предвид, че при падане не губите никакви точки живот, това отваря цяло ново въздушно измерение за битки и изследване на картата.

Всъщност най-голямата промяна в иначе консервативната игра е самото място на действието. Нуждата от кислород и минималната гравитация важат не само за вас, но и за враговете ви и играта ви позволява да ги експлоатирате във всеки един момент във ваша полза. Ако сте навън във вакуум и няма кислород, вместо да хабите куршуми по някого, просто гръмнете кислородната му маска и го оставете да страда. Резервоарите пък ви позволяват да скачате със сила от голяма височина, поразявайки всички около вас, или пък да откривате и получавате достъп до непознати за вас места.

Лошото е, че тези няколко нововъведения са помрачени от някои проблеми като бъгове, невидими стени по картата както и може би не особено добре измислена система за намиране на нови оръжия, която ви кара да се мъчите с часове, преди играта най-сетне да се смили над вас и да ви даде някое добро оръжие. Все пак това са дребни проблеми, които лесно могат да се разрешат с един или два пача.Извън това Borderlands: The Pre-Sequel не се отклонява изобщо от поставените от Gearbox стандарти. Точно това превръща играта в чудесен подарък за феновете на поредицата. Тя е това, което те искат - повече от същото. За честта на австралийското студио трябва да кажем, че Borderlands: The Pre-Sequel е един от редките случаи, когато разработката на игра от известна серия е поверена на друго студио и не е оплескана.

Borderlands: The Pre-Sequel може и да не е иновативна, но е все така забавна, шантава и шарена. А нима това не е всичко, което има значение?!

Сподели.