Bono натрупа 1 милиард долара благодарение на Facebook

Pinterest LinkedIn +

Фронтменът на U2 - Bono, вече е милиардер, благодарение на инвестицията, която направи в най-голямата действаща социална мрежа - Facebook, през 2009 година, закупувайки дял от акциите на компанията на Марк Зукърбърг.

Тогава частното инвестиционно дружество Elevation Partners, базирано в Ню Йорк и Сан Франциско, към което Bono се присъединява през 2004 година, придобива акции на стойност $210 млн. Тази седмица стана ясно, че в моментa Facebook се оценява на $65 млрд., което означава, че себестойността на дяла, придобит от компанията на Bono, е нараснала до $975 млн.

Оценката на Elevation Partners към декември 2010 година не е много по-ниска – желаещите да придобият компанията на четиримата предприемачи, наречена така на един от най-големите хитове на ирландската рок банда, обявена за най-печелившата в света за 2010 година от сп. Forbes с приходи от $195 млн., заработени през изминалите 12 месеца, ще трябва да се разделят с $50 млрд.

На 30 юли U2 приключиха своето най-успешно турне, 360°, което още през пролетта на 2011 година разби рекорда на Rolling Stones за най-доходоносна концертна серия на всички времена. Общата сума, генерирана от четиримата дъблинчани по време на обиколката им на земното кълбо с революционната сцена The Claw, възлиза на $736 млн., което предполага, че милиардът, спечелен от Facebook, едва ли е единственият в авоарите на 51-годишния Пол Дейвид Хюсън, по-известен като Bono.

Сподели.