Боян Биолчев спечели приза "Български роман на годината"

Pinterest LinkedIn +

Ректорът на Софийският университет Боян Биолчев спечели в конкурса на Фондация "ВИК" за "Български роман на годината". Наградата за победителя е превод на книгата му на английски език и 10 000 лв. Романът му "Амазонката на Варое" взе също и приза на читателите.

Церемонията се състоя на 27-ми октомври в столичния Воненен клуб и беше посетена от кмета на София Бойко Борисов, Надежда Михайлова, писатели и журналисти. Партито беше придружено от изпълнения на Ъпсурт и дует Каризма.
 
Веднага след като стана ясно, че г-н Биолчев печели наградата, той  обяви, че дарява сумата за организиране на студентски конкурс за поезия и проза.


Кметът на София Бойко Борисов уважи събитието
Снимка: Avtora.com

 
Конкурсът  "Български роман на годината" се провежда за трети път. Тази година журито в състав: Петър Анастасов, Димитър Томов, Ирина Вагалинска и Георги Коритаров трябваше да прочете 67 романа.
 
До финалната надпревара достигнаха само шест произведения: "Амазонката на Варое" на Боян Биолчев, "Изгубените магарета" на Валери Стефанов, "Аутопсия на една любов" на Виктор Пасков, "Светове" на Владимир Зарев, "Дани" на Иван Голев и "Консорциум "Alternus" на Леа Коен.


Ъпсурт на наградите "Роман на годината"
Снимка: Avtora.com

Предишните носители на наградата са Стефан Кисьов и романа му "Екзекуторът" и Емил Андреев със "Стъклената река".
 
Фондация "ВИК" е основана през 2004 година. Неин създател е англичанинът Едуард Вик - Кеймбриджки възпитаник и бизнесмен от европейски мащаб.


Едуард Вик връчи наградата на Боян Биолчев
Снимка: Avtora.com

Сподели.