Блокираха Zamunda и Arena

Pinterest LinkedIn +

Два от най-големите торент портали в България - Zamunda и Arena бяха блокирани малко след полунощ на 21 срещу 22 януари при доста изненадващи обстоятелства.

Безплатните сървъри и на двата тракера спряха да функционират около 1:00 часа, като потребителите, които се опитваха да влязат в тях, бяха пренасочвани към чуждестранни страници, които от своя страна ги връщаха обратно към неработещите такива на родна територия.

След липсата на първоначална реакция, се появи информация, че причина за срива е изненадваща нощна акция на антимафиотите от сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" към ГДБОП, които са атакували екипа на сайтовете. Тази версия бе поддържана още почти 12 часа, преди Явор Колев категорично да отрече за подобни действия от страна на властите. Той бе категоричен, че при атака срещу пиратството, тя ще бъде официално оповестена, а поне до момента подобна акция не е предприемана.

Така на дневен ред излезе нова версия, според която причините за проблема са от техническо естество. Остава обаче въпросителната как и двата най-известни торент тракери в България - Zamunda и Arena спряха да работят по едно и също време, след като сървърите им са разположени на различни места. По непотвърдена информация, част от тях се намират в Централна Европа, а другите - в Северната част на Стария континент.

От Arena успяха да реагират и доста по-бързо на случващото се, като бързо посочиха нов адрес на сайта си, според който той е регистриран в Чехия. В Zamunda обаче, ситуацията изглеждаше далеч по-сложна, тъй като въпреки че успяха да възстановят страницата си, тя бе лишена от основното си съдържание - филми, музика и т.н. и достъпът до нелегалните торенти бе абсолютно невъзможен за потребителите.

Това логично предизвика съответна реакция и сред екипа на Arena, който обяви, че "поради технически проблеми на Замунда, сайтът работи при необичайно високо натоварване и е възможно временно ограничаване на достъпа".

Същевременно доста негативна бе и реакцията на самите потребители. Малко след срива на тракерите, броят на хората, подкрепящи групата „Аз съм против затварянето на Арена и Замунда"  в социалната мрежа Facebook рязко нарасна. До обяд  на 22 януари цифрата вече наброяваше над 460 души, обединени около каузата "Дано всичко това е прах в очите на обществото и хората имат възможност да си обменят файловете както до сега свободно помежду си!".

Към 8:00 вечерта в събота и Zamunda възстанови достъпа до съдържанието си, като на основната страница липсваха посочени мотиви за срива, а единствено шеговития коментар: "Недей с лошо, Колев", очевидно насочен към шефа на сектор "сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" към ГДБОП Явор Колев. 

Сподели.