Бленувам те - Любовни писма на знаменити българи

Pinterest LinkedIn +

Луксозният подаръчен сборник "Бленувам те. Любовни писма на знаменити българи" включва писма от личната кореспонденция на знакови фигури в българската история.

В него виждаме в различна светлина революционери, политици, общественици, учени, писатели, военачалници, художници.

Книгата представя част от най-значимите мъже и жени на България чрез техните писма и и лични архиви. Интересно е, че повечето текстове се публикуват за първи път.

"Зад всяко писмо стоят двама души и техните най-съкровени чувства. Това са изповеди, възвания, молби, молитви. Всеки от написалите ги, съобразно с темперамента и желанията си, се е опитал да се представи в най-добрата възможна светлина.

А какви хора само са те! Ще прочетете мъже с красиви имена като Пейо, Димчо, Христо, Боян, Климент и Борис да изповядват чувства и надежди пред дами с царствени имена като Евгения, Султана, Смарайда, Изидора, Поликсена, Деспина и Райна. И да им отговарят.

Български генерали и български банкери, български филолози и български революционери са писали писма на любимите си. От нужда да споделят нещо съкровено, да дадат и да получат обич." - гласи част от увода на съставителя на книгата Данаил Глишев.

Сред известните личности, които разкриват душите си, са Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Иван Вазов, Цар Фердинанд І Български, Пенчо Славейков, Мара Белчева, Пейо Яворов, Минка (Мина) Тодорова, Лора Каравелова, Изидора (Дора) Габе, Димчо Дебелянов, Атанас Буров, Яна Язова, Пеньо Пенев...

"Бленувам те. Любовни писма на знаменити българи" се издава от Кръгозор.

Сподели.