BlackBerry Z30 - имат ли RIM изобщо шанс?

Pinterest LinkedIn +

Предвид солидните, но относително скромни и не особено впечатляващи спецификации на новия им смартфон флагман е доста трудно да отговорим категорично на този въпрос. Отдалече личи, че Z30 не е прицелен в масовия пазар/потребител по начина, по който го правят ключови негови конкуренти от ранга на Apple iPhons 5S, Samsung Galaxy S4 или HTC One. В същото време обаче новото BlackBery е по-скъпо от тях и цената му без договор попада някъде в диапазона 600-630 евро.

От чисто технологична гледна точка телефонът се представя задоволително, без да чупи рекорди: 5-инчов SuperAMOLED дисплей със 720р резолюция, двуядрен процесор с тактова честота от 1.7 GHz, 2GB оперативна памет - повече от достатъчно за гладка и безпроблемна работа на новата BlackBerry OS 10.2.

Всъщност именно сравнително познатият интерфейс на BBOS е това, което може евентуално да привлече внимание към Z30 - това обаче означава, че неговият основен коз има тежест само и единствено пред досегашни потребители на марката, които не желаят (или нямат излишно време) да разучават тънкостите на iOS, Android или Windows Phone.

Иначе от гледна точка на допълнителни екстри RIM безспорно са се постарали - 8MP тилова камера, USB и HDMI изходи, microSD слот за разширяване на вградената памет, wi-fi, Bluetooth 4.0, GPS и NFC модули и дори опция за DLNA поточно предаване на мултимедия.

BlackBerry Z30 без съмнение е смартфон с отлични съвременни характеристики, но, честно казано, на фона на изключително силните конкурентни продукти, предлагани на мобилния пазар днес, бъдещето му (а и на предлагащата го компания в частност) изглежда повече от неясно.

Жалко, но по всичко личи, че след Nokia скоро още един доскорошен лидер в бранша ще отпадне от борбата.


Сподели.