BlackBerry Bold 9900: най-доброто BlackBerry до момента

Pinterest LinkedIn +

Може да звучи реакционно, дори кощунствено, но към момента има само една марка смартфони, които всъщност имат смисъл, и това е марката BlackBerry на RIM. Аргументите са простички: първо, това са ултимативните бизнес телефони, а поначало смартфоните (ако изобщо някой си спомня началото им) възникнаха като универсални устройства в услуга на бизнеса. Друг е въпросът, че те по-късно се изродиха във всичко друго, но не и в полезни телефони с бизнес функции.

Вместо това, днес виждаме някакви шарени джаджи с огромни екрани, батерията на които държи ден до пладне (нещо, което е непростим недостатък на един бизнес телефон – представяте ли си комуникационното устройство, на което най-много разчитате, да предаде богу дух след 40 минути ровене в нета и да ви остави без връзка в ключов момент?!).

Точно за това уважаваме RIM, че не се поддадоха на "мултимедийно – развлекателната" вълна и не превърнаха BlackBerry-тата в телефони, неистово опитващи се да са всичко друго, но не и телефони. Напротив – през годините компанията подобряваше моделите си на принципа "еволюция, не революция". Или иначе казано, "ако нещо не е счупено, не го поправяй", което им спечели милиони фенове по цял свят, при това не само в бизнес средите.

Сега с новата си, девета генерация телефони, RIM отново няма да разочароват почитателите си и ярко доказателство за това е флагманът в новата фамилия "малинки" – BlackBerry Bold 9900.


Той ще е не само първият 4G телефон на компанията, но и един от първите 4G телефони на пазара въобще. Екипиран с голям и ярък 24-битов HD екран с резолюция 640 х 480 пиксела и диагонал 2.8 инча, Bold за пореден път показва, че може да има баланс между комфортен размер на дисплея и разумно енергопотребление.

Корпусът на новия Bold е претърпял леки козметични промени, но запазва елегантния си външен вид, като моделът 9900 е най-тънкият BlackBerry до момента – дебел е едва 10.5 мм. Металната лайсна отстрани също е добре дошла – честно казано, едно от нещата, които никак не ни допадаха в старите версии, беше леко бутафорният пластмасов външен вид на телефона. Сега 9900 създава усещане за стабилност и здравина.

Машинката е снабдена още с 5-мегапикселова камера с възможности за HD видео запис, 4х цифрово увеличение, вградена светкавица, опция за Gео-tagging ("прикачване" на етикет с географски координати на всяка заснета снимка) и функция за разпознаване на лица.


Bold е добре съоръжен за бъдещето, тъй като идва с мощен 1.2 GHz процесор и цели 8 гигабайта собствена памет. Апаратът предлага поддръжка на най-съвременните WiFi стандарти за безжична връзка и една уникална екстра, която тепърва ще разкрива потенциала си – така наречената NFC комуникация.

Ако се чудите какво е това, поясняваме: просто телефонът ще може да разчита данните, записани в онези миниатюрни радио етикети на повечето съвременни стоки. В най-близко бъдеще това ще ви позволи да използвате вашето BlackBerry като един вид електронен портфейл за пазаруване – приближавате го до стоката, натискате OK и тя вече е ваша собственост – самото разплащане се извършва изцяло по електронен път.

На финала – най-добрата новина. BlackBerry Bold 9900 ви гарантира до 6.3 часа непрекъснати разговори (над 12 дни в стенд бай режим) и до 7 часа видео възпроизвеждане. Впечатляващо!

Сподели.