Black Coffee - южноафриканското лице на хаус музиката

Pinterest LinkedIn +

Ако случайно сте чули, че нещо се случва в източните провинции на Южна Африка, то шумотевицата несъмнено е свързана с един културен феномен – авторът на синглите Garden of Eden, Juju, Crazy и, разбира се, разтърсващия хит Superman – Nkosinathi Innocent Maphumulo, по-известен като Black Coffee.

Имайки предвид метеоритната скорост, с която Black Coffee се издигна до върха, най-лесно би било да го определим като поредния "черен диамант", провокиращ незадоволимия пазар на хаус музиката. Но както доказа с албума си Home Brewed, който му донесе наградата на South African Music Awards, този DJ и продуцент не подлежи на категоризация.

Black Coffee умело бяга от клишета и добре менажирани участия в полза на сдържаната изтънченост. Стилът му е истински афрополитен хаус - създаден и отгледан на местна територия, налагащ нови тенденции, модерен и ориентиран към бъдещето.

Роден в Дърбан и израснал по източното крайбрежие на Южна Африка, Black Coffee получава музикалното си образование с профил джаз. Причината да избере тази специалност е, че джазът ще дисциплинира музикалния му вкус, ще задълбочи способостите му да слуша и ще надгради знанията му по музикална теория.


Но преди да завърши, диджеят напуска универистета и заедно с приятелите си Thandukwazi "Demor" Sikhosana и Mnqobi "Shota" Mdabe, известно време са беквокалисти на прочутия Madala Kunene, популярен още като "кралят на Зулу китарата".

По-късно тримата се местят в Йоханесбург и създадават ърбан соул триото Shana. Под слоугана "Истински горещо и естествено от Африка" (значението на Shana) те продължават да се развиват заедно, но и да преследват индивидуалните си цели, като си взаимодействат през целия път.

Black Coffee е избран за един от южноафриканските участници в Red Bull Music Academy през 2003 година, което го изстрелва на челно място на DJ сцената. Първият му голям пробив е с песента Happiness, която бива включена в компилацията DJs at Work.

През 2005 – годината, през която излиза дебютният му албум Black Coffee, той създава и Soulistic Music – лейбълът, в който работи и с други артисти. Диджеят разкрива, че първият му албум е създаден с помощта на много семпъл софтуер.

"Не зная как да обясня различните етапи на създаване на албума си, защото всичко, което направих, беше да извадя идеите от главата си, не съм използвал някакви midi контролери, само една мишка".


Добавя, че за него употребата на живи инструменти в една песен е изключително важно, защото вдъхват живот и придават финална магия на композициите.

2007 година идва с още един силен рилийз за Black Coffee – Have Another One, в който се включват страхотните женски вокали на Bucie, Siphokhazi и Busi Mhlongo. Наред с интереса на целия свят към изпълненията на Black Coffee, през 2008 година започва нова фаза на растеж, когато към лейбъла му Soulistic Music се присъединяват Culoe de Song, Tumelo и големият Zakes Bantwini. Всичките им релийзи постигат златни и платинени продажби.

През 2009 година издава третия си албум Home Brewed, в който се изявяват Ringo Madlingozi, Zonke, Hugh Masekela, Zakes Bantwini и други, а на South African Music Awardс 2010 грабва две награди в категориите Best Urban Dance Album и Best Male Artist. 

Южноафриканското издание на списание Vogue го определя за "Мъж на годината", заради постиженията му в музиката, както и за работата на фондацията му The Black Coffee Foundation, в помощ на деца с увреждания.

Black Coffee влезе в Kнигата на рекордите Гинес за най-дългия DJ сет – в продължение на 60 часа диджеят не спира да пуска музика на благотворително парти, при това с една ръка, защото другата е парализирана вследствие на улични сблъсъци през 1990 година.


Сред ключовите моменти на Black Coffee през 2011 година са номинациите за 2011 MTV Europe Africa, India и Middle East в категорията Worldwide Act, премиерата на проекта Africa Rising, който включва оркестър от 24 музиканта, в колаборация с live групи и изпълнители, и изданията на лейбъла Soulistic, влючващи Elevation на Culoe de Song, Here and Now на Sai & Ribatones, Invocation на Boddhi Satva и Soulistic Cuts.

Сдържан, старателен, иновативен, с голямо въображение, тих, енигматичен, стеснителен и смел са няколко думи, с които можем да опишем Black Coffee. Той е един от малкото клубни диджеи, които действително разбират точната функция на професията "диджей": той не просто миксира парчетата, а ги интерпретира по неподозиран начин.

DJ Black Coffee е на Sozopol Fest на 29 и 30 юни. Още инфо ТУК.


Сподели.