Birdy - славеят и пианото

Pinterest LinkedIn +

Когато Birdy издава своят дебют през ноември 2011 година, все още никой не бе чувал за Lorde, а двете са набор '96. Две години по-късно новозеландката е една от най-големите музикални звезди, докато британката и нейният втори албум Fire Within останаха леко незаслужено в сянката на комерсиалния успех на Pure Heroine.

Истинското име на Birdy е Джазмин Ван ден Богард (Jasmine Van den Bogaerde), а за нея се заговори още когато тя бе на 14 години. Нейната версия на песента на Bon Iver - Skinny Love - е един от онези случаи, в които кавърът се превръща в огромен хит, надминаващ популярността на оригинала.

Каква обаче е причината за успеха на Birdy? Тъкмо навлязла в пубертета, англичанката с холандски корени "зарази" слушателите със своя глас като на пойна птичка, леещ се върху прелестни минорни акорди на пиано. Странно или не, прякорът Birdy не е свързан с гласа й като на славей, а е даден от нейната майка, която твърди, че когато е кърмила своята дъщеря, Джазмин е отваряла широко уста като малко птиче в гнездо.

За да не бъдем голословни за успеха на Skinny Love, ще споменем малко цифри. Сингълът продава 400 000 копия във Великобритания и става златен, а освен това бележи и успех в куп други страни - 6 пъти платинен в Австралия (420 000 копия), 3 пъти платинен във Франция (150 000 копия) и високи места в класациите на Белгия, Австрия, Холандия и дори Нова Зеландия.

Малко след като певицата навършва 15, излиза и нейният първи албум - Birdy. В него е включен хитът Skinny Love, плюс още 9 други кавъри, сред които такива на The xx, The National и The Postal Service, както и една авторска композиция. Захласването на Birdy по инди и фолк музиката всъщност си остава нейната характерна особеност. Тя успешно се справя със задачата да превърне чуждите песни в свои, което от своя страна я превръща в един от най-интригуващите артисти на 2011 година.

Албумът Birdy капитализира от инерцията на Skinny Love и отчита грандиозни продажби по света - златни статуси във Великобритания, Белгия, Германия, Полша и Холандия и мултиплатинени във Франция и Австралия.

Това определено е обещаващо начало за една тийнейджърка. Да прави кавъри обаче, колкото и красиви и завладяващи да са те, не е най-силната черта на Birdy. След едноименния дебют тя се захваща далеч по-сериозно с авторски парчета и резултатът е налице - Fire Within е един от най-впечатляващите и нежни албуми на 2013 година.

Тъжно красиви и същевременно галещи ухото песни като Wings, Light Me Up, No Angel, Heart of Gold и All About You разкриват душевните терзания на британката - свързани главно с романтични и лични преживявания. С помощта на хора като Райън Тедлър, Сия Фърлър, Фрейзър Смит, дали своята лепта за някои от най-големите хитове на Rihanna и Adele, както и на клавириста на Mumford & Sons - Бен Ловет, Джазмин вече звучи като пораснало момиче.

Fire Within съчетава всички най-добри черти на певицата. Нейният лек, нежен и емоционален глас, трептящ свенливо върху акустични китара и пиано, разказва истории, които търпеливо се превръщат в завладяващи и опияняващи песни - такива, които карат Wrecking Ball на Майли Сайръс (Miley Cyrus) да звучи фалшиво и неискрено.

Birdy е все още само на 17, също както и Lorde, но с два албума зад гърба си на такава възраст вече доказва, че е готова за велики неща.


Сподели.