Big Sha: от Гумени глави до DMX - пътят на един от "бащите" на българския хип-хоп

Pinterest LinkedIn +

Мишо Шамара, който подобно на Snoop Dogg смени артистичното си име и в момента е известен като Big Sha, е един от малкото оцелели представителите на първата вълна в българския хип-хоп - жанр, който стана най-слушаната музика в България към края на 90-те години и колкото и бързо да се изкачи до върха, толкова бързо и пропадна (изместен от един друг стил, съставен също от две думи с тире помежду им).

Михаил Михайлов е роден през 1972 г. в град Варна, която нерядко е споменавана в текстовете на Шамара. Изпълнителят израства през 80-те и 90-те, когато хип-хоп влиянията от т.нар. "Златен век" на жанра тепърва започват да навлизат в България. След няколко години преподаване в денс школи идва и първият голям успех за Шамара  - култовата формация Гумени глави, която създава с Валентин Генев, по-известен като Вальо Кита.

Групата бързо се налага на българската хип-хоп сцена заради скандалните си текстове и поведение, а албумите им от средата и края на 90-те години стават едни от най-продаваните в историята на българската музикална индустрия. Мишо Шамара пък си спечелва името на един от главните инициатори за популяризирането на стила в България.

Именно амбициозността му довежда и до започването на солова кариера извън Гумени глави, с която идва и наистина най-голямата популярността на българския хип-хоп. Първият сингъл, който Шамара изкарва, е песента "Фенки, фенки", която става толкова популярна, колкото и скандална. Междувременно рапърът се обгражда с верни приятели като Бенджамини, Конса, 100 Кила и, разбира се, Ванко 1.

Следват албумите "Мой", "Азбуката на живота" и съвместният албум с Ванко 1 "Голямата комбина". За разлика от средата на 90-те, качеството на продукцията става значително по-високо както откъм музикално оформление, така и откъм видеоклипове. Създадената от Шамара и Ванко 1 звукозаписна компания R&B Records пък се конкурира с лейбъла на DJ Станчо – Sniper Records, което се отразява в голямата активност на хип-хоп сцената в началото на 21-ви век.

След няколко години обаче всичко започва да се разпада. Ванко 1 влиза в затвора, а изявите на Мишо Шамара и компания стават все по-рядко явление, а с това зачезва и хип-хоп жанрът, който продължава да е представян от няколко изпълнители, сред които най-популярни са група Ъпсурт и съвместните проекти на Спенс с други родни изпълнители.

И макар по родните ширини рапът да е на изчезване, то в САЩ музиката продължава да се развива, което амбицира Мишо Шамара да се насочи натам. След няколко години в САЩ и множество връзки, които създава, той се прекръства на Big Sha и прави нов лейбъл на мястото на R&B – Frontline Hustle. През 2009 г. изпълнителят се завръща със завидна за нашите географски ширини продукция – парчето Dime Piece, в което участва самият Snoop Dogg. Междувременно заравя томахавката с DJ Станчо, който е основният му конкурент по време на възхода на българския хип-хоп, и двамата работят по няколко проекта заедно.

Няколко месеца след успеха на Dime Piece, Big Sha прави песен и с още една мегазвезда от САЩ – DMX. Парчето The Boy Go Off е може би най-големият успех на Михаил Михайлов и макар хип-хоп сцената в България вече да е на поддържащи системи, то все още се намират някои изпълнители като него, които не се отказват и намират начини да реализират проектите си и да не бъдат обречени на забрава.

Гледай видео с Big Sha>>


Сподели.