Безплатен билет до Япония

Pinterest LinkedIn +

От средата на октомври до края на ноември в България за 16-ти път ще се проведат Дните на японската култура. Един изключителен случай да се докоснем до нация и култура, която отстои на 6 часови пояса от нас и десетки години напред в бъдещето.

Напредъкът на Япония в технологично отношение и като стандарт на живот след Втората световна война може да бъде сравнен единствено със западния свят, в полза на Япония, но не и кутурното й наследство. Изкуството на Япония няма нищо общо с европейското, като този път е некоректно да бъдат правени сравнения. Европа си има своя Ренесанс, а японците произлизат от древни цивилизации като китайската и корейската. Само че отдавна японските език и култура са нещо много повече от наследници на азиатските цивилизации. Защото Япония днес има свой език, свое писмо, своя архитектура, кино, литература, музика, театър, храна, своя начин на обличане и начин на живот, които мнозина се опитват да имитират, но които автентично може да представи само онзи, роден в Страната на изгряващото слънце.

В рамките на един месец Япония ще бъде в България - представена чрез традициите и съвремието си.

“Фрагменти от реалността” е наименованието, избрано от четирима млади съвременни японски автори за тяхната фотоизложба, явяваща се първото събитие от фестивалната програма. До 6 ноември в Националната художествена галерия в София ще бъдат изложени техните творби, обединени от темата „Ежедневие” - само че не японското ежедневие в Япония, а това в Европа, видяно през погледа на фотографи, възпитани в духа на културата на Япония.

Още една фотоизложба ще могат да посетят столичани - “Хоризонтална и вертикална Япония”. Тя е реализирана от арх. Надя Стаматова по време на едногодишния й престой с цел проучване на градската среда на Япония между 2001-2002 г. Тя ще бъде открита на 2 ноември.

Любопитна е и музикалната програма в 16-тото издание на Дните на Японската култура. Концерт на групата за съвременна японска музика Тацуя Коумадзаки + PANGАEА и на японската цигуларка Ацуко Темма ще обогатят представите на меломаните както за традиционните японски инструменти, така и за модерния поглед на японската школа към класическата музика.

Групата Тацуя Коумадзаки + PANGАEА, съставена от петима музиканти, включва инструменти като китара от павлония, кюджо-хеншо, русуй-шо, свирка шинобуе, флейта нокан и кото. Неразделна част от музиката са и танците кадземаи. Групата ще гастролира в две поредни вечери, 21 и 22 окт., в София и Стара Загора.

Известната японска цигуларка Ацуко Темма ще се представи на 27 октомври в зала България с Концерт от Сен-Санс, като солист на Софийска филхармония.

Едно от най-впечатляващите сценични изкуства на Япония - традиционните танци от Окинава, също са включени във фестивала. На 3 и 5 ноември публиката в София и Велико Търново ще има възможността да се докосне до магията на фолклорна група “Идзена-но кай”, в един спектакъл, наречен “Танци от слънчевите острови”.  

На 8 ноември - в Пловдив и на 12-13 ноември - в София, ще се проведат съответно изложба на японски кукли и демонстрация на ГО и японски логически игри. Го е най-древната стратегическа игра, измислена в Китай и днес се играе от милиони хора по света. Въпреки че е поставена в един клас с шаха, тя е считана не просто за игра, но и за философия, подобно на калиграфията.  “Калиграфията като изкуство” ще бъде представена на  28 окт. от майсторката на четката и туша Кадзуе Гото.

5 съвременни японски кинопродукиции ще бъдат прожектирани като част от програмата на фестивала и на “Киномания – 2005” в дните между 5 и 20 ноември. Както и всички останали концерти, изложби и събития от Дните на японската култура, с изключение на фотоизложбата “Фрагменти от реалността” и концерта на Тацуя Коумадзаки + PANGАEА в София, входът за 5-те кинопрожекции е свободен.

Допълнителна информация за културния афиш, както и за дейността на Посолството на Япония в България, което е един от основните организатори на Дните на японската култура в България, е поместена в сайта на посолството - http://www.bg.emb-japan.go.jp

Сподели.