Без Wikipedia на 18 януари в знак на протест срещу законопроекта SOPA

Pinterest LinkedIn +

Достъпът до всички англоезични статии в най-голямата онлайн енциклопедия, Wikipedia, е спрян в рамките на 18 януари 2012 г. в знак на протест срещу законопроектите SOPA (Закон за спиране на онлайн пиратстването) и PIPA (PROTECT IP), с които американското правителство има за цел да ограничи разпространението на фалшиви стоки и пиратско съдържание в глобалната мрежа.

Независимо каква е търсената от тях статия, посетителите в En.wikipedia.org биват посрещани от тъмен екран с кратък текст, гласящ следното: "Представете си свят без свободно познание. Вече повече от десетилетие, ние инвестираме милиони часове, изграждайки най-голямата енциклопедия в човешката история. Точно в момента американският конгрес обсъжда приемането на нов закон, който би могъл да накърни фатално свободата и неограничения достъп до Интернет. За да привлечем вниманието към случващото се, ние затъмняваме Wikipedia за 24 часа."

Използвайки бързата препратка към социалните мрежи Facebook, Twitter и Google+, потребителите на Wikipedia могат да изразят своята подкрепа за кампанията на Wikipedia, подета и от много други американски сайтове и не малко организации и компании, в това число Mozilla.

Wikipedia функционира нормално на всички останали езици, а в статията, публикувана в енциклопедията във връзка с инициативата, изрично се посочват няколкото алтернативни начина за достъп до англоезичните статии в нея, общо близо 4 млн. на брой – през мобилни устройства и смартфони, както и през кой да е браузър при напълно блокиран JavaScript (с едно кликване в настройките на Chrome или Firefox).

Повече за законопроектите:

Според първоначалния вариант на PROTECT IP Министерството на правосъдието на САЩ може да поиска съдебна заповед за затварянето на уебсайтове, които нарушават авторските права. След като съдът одобри молбата, главната прокуратура може да задължи компаниите, които предоставят различни услуги, да прекратят взаимоотношенията си със съответния заподозрян. В тази графа попадат финансови транзакции в системи като PayPal, показване в търсачки като Google и визуализиране на онлайн реклама. Американските компании са задължени и да премахнат всички линкове, свързани с нарушителя, в техните услуги.

Също така властите ще могат да изземват домейна на провинилия се сайт. Доработеният закон SOPA предвижда сходни правомощия, като разликата е в добавянето на текст, който криминализира онлайн стриймването на съдържание, нарушаващо авторските права. Също така нормативният акт задължава американските интернет оператори да блокират достъпа до въпросните сайтове.

Сподели.